Iedzīvotāji pozitīvi vērtē kopējās situācijas attīstību Latvijā

foto: F64
foto: F64

Pēdējos mēnešos novērotais iedzīvotāju optimisms atkal sācis noplakt - jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti liecina, ka respondenti kritiskāk vērtējuši lielāko daļu indikatoru.

Tiesa, iedzīvotāju vērtējums par kopējās situācijas attīstību valstī uzlabojies, indeksam pieaugot par trīs punktiem. Turklāt indekss šomēnes rāda atzinīgāko vērtējumu kopš 2008.gada, kad tika sākti "DNB Latvijas barometra" pētījumi.

Pētījuma rezultāti liecina, ka šomēnes nedaudz kritiskāk nekā iepriekš iedzīvotāji vērtējuši ģimenes materiālo stāvokli un tā attīstības prognozes, attiecīgajiem indeksiem samazinoties par trīs un diviem punktiem. Pasliktinājies arī vērtējums iespējām atrast labu darbu Latvijā - indekss pēc nelielās uzlabošanās martā pēdējo mēnešu laikā samazinājies par trīs punktiem. Tajā pašā laikā, kā liecina pētījuma rezultāti, šomēnes iedzīvotāji nedaudz biežāk nekā iepriekš uzskata, ka kopējā situācija valstī attīstās pareizā virzienā (34%).

Savukārt "DNB Latvijas barometra" otrajā daļā iedzīvotāji šoreiz lūgti izteikt savu viedokli par ietekmi uz vidi. Tostarp iedzīvotājiem vaicāts, vai uzņēmumiem savā darbībā vairāk jāorientējas uz ekonomisko efektivitāti vai jāizvēlas videi draudzīga ražošana, kas Latvijā nodara vislielāko kaitējumu videi, kā valstī izdevies saglabāt dabas bagātības, kā arī - ko vajadzētu darīt, lai Latvija kopumā kļūtu par videi draudzīgu valsti un lai iedzīvotāji ievērotu "zaļu" dzīvesveidu. Plašāki pētījuma rezultāti un ekspertu secinājumi tiks publiskoti ceturtdien, 10.jūlijā.

Pētījumā iegūtos datus komentējuši "DNB bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš, Pasaules Dabas fonda direktors Jānis Rozītis, biedrības "Latvijas Zaļā kustība" valdes priekšsēdētāja Selīna Vancāne, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides aizsardzības departamenta vecākā eksperte Ērika Lagzdiņa, Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" direktors Arnis Kaktiņš un citi eksperti.

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.


Написать комментарий