Latgales zemnieks: Agrāk mājas cūkas tik bieži neslimoja

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatību no 2.jūlija līdz 14.oktobrim nolemts izsludināt ārkārtas situāciju vairākos Latvijas novados un pagastos – kopumā apmēram 5000 kvadrātkilometru platībā.

Portāla Gorod.lv korespondents apmeklēja vienu no piemājas saimniecībām, kas atrodas karantīna zonā, - saimniecību „Senči” (Bērziņu pagasts, Dagdas novads) un aprunājās ar tās saimnieku Antonu Eisaku.

Jāpaskaidro, ka zemnieka saimniecībā patlaban ir 10 sivēnmātes, un ar mājas cūku audzēšanu un pārdošanu A.Eisaks nodarbojas vairāk nekā 20 gadus.

A.Eisaks pastāstīja, ka noteiktie drošības pasākumi ir visai stingri, un tas attiecas arī uz dokumentāciju: „Dokumentu ir daudz, viss tiek stingri uzraudzīts, daudz kas jāsaskaņo. Lai pārdotu sivēnu, jāizsauc veterinārais ārsts, kuram jāapseko mājas cūkas un jāpaziņo, vai sivēns var tikt pārdots. Vetārsts savu atzinumu nosūta Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), arī man jānosūta iesniegums šai iestādei, un tikai pēc tam elektroniski var saņemt atļauju pārdošanai”.

Runājot par iespējamiem zaudējumiem, zemnieks atzīmēja, ka daudz kas esot atkarīgs no tā, cik ilgi turpināsies izveidojusies situācija: „Sivēnus parasti turam sešas nedēļas, pēc tam pārdodam, ja situācija nemainīsies, būs jāņem vērā, ka cūkas ir jābaro, tām ir nepieciešamas telpas...”.

Atbildot uz jautājumu, vai ir nācies saskarties ar šāda veida problēmām, Antons Eisaks pastāstīja, ka agrāk klasiskā vai Āfrikas cūku mēra uzliesmojumi gadījās reti: „Agrāk fermās mājas cūkas tika vakcinētas pret klasisko cūku mēri un tas neizplatījās”.

Jāatzīmē, ka saskaņā ar pēdējo PVD informāciju, 3.jūlija vēlā vakarā PVD saņēma laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina to, ka Āfrikas cūku mēra vīruss apstiprināts vienai mājas cūkai un vienai meža cūkai. Līdz ar to šobrīd Āfrikas cūku mēra vīruss apstiprināts 13 meža cūkām un 4 mājas cūkām. Līdz 4.jūlijam PVD inspektori Āfrikas cūku mēra aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 2 168 saimniecības, no kurām cūkas tiek turētas 313 saimniecībās, kopējais mājas cūku skaits 1 559.


Написать комментарий