Itālijas premjers: Eiropas selfijs būtu noguris

foto: grid.mk
foto: grid.mk

Kopš 1.jūlija Itālija pārņēmusi rotējošo ES Padomes prezidentūru. Eiropas Parlamenta (EP) plenārsesijas debatēs 2.jūlijā EP deputāti ar Eiropas Komisiju un Padomi diskutēja par prezidentūras prioritātēm. Itālijas premjerministrs Mateo Renzi, atklājot debates, sacīja: "Ja būtu jāuzņem šodienas Eiropas "selfijs", tas būtu noguris un rezignēts attēls".

Viņš norādīja, ka Eiropas līderu rīcībai jābūt pārliecinošai un apņēmības pilnai saglabāt Eiropas līderpozīcijas globālajos jautājumos.

Itālijas premjers sacīja, ka krīze ir atstājusi dziļas rētas, tāpēc tagad Eiropas lielais izaicinājums ir no jauna atklāt tās dvēseli, vēsturi un vērtības. Attiecībā uz Stabilitātes un izaugsmes paktu, viņš sacīja: "Tagad mums ir stabilitāte, taču mēs vēlamies, lai izaugsme būtu Eiropas politikas pamatelements."

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu atzinīgi izteicās par Renzi reformu plāniem un "prezidentūras galvenajiem jautājumiem, kas ir izaugsme, pilsoņi un ārējā darbība".

Manfrēds Vēbers (EPP, Vācija) norādīja, ka mums jāņem vērā krīzes rezultātā gūtās mācības. "Viena no mācībām ir tāda, ka nepieciešams regulēt finanšu tirgus, un otrā - ka parādi iznīcina nākotni." Džanni Pitella (S&D, Itālija) aicināja būt elastīgiem, piemērojot Stabilitātes un izaugsmes paktu, un solidāriem attiecībā uz migrantu plūsmām. "Eiropa ir dzimusi, balstoties uz solidaritāti (..) mums jābūt solidāriem savās darbībās".

Sajeds Kamals (ECR, Apvienotā Karaliste) aicināja uz pārskatāmām tirdzniecības nolīgumu sarunām un uzsvēra nepieciešamību samazināt ES enerģētikas "pārlieku atkarību no režīmiem, kuru vērtības atšķiras no mūsējām, neatkarīgi no tā vai tie ir Tuvie Austrumi vai Krievija".

Gijs Verhofštats (ALDE, Beļģija) uzskata, ka mums jāizmanto ES kā izaugsmes dzinējspēks, paplašinot iekšējo tirgu attiecībā uz enerģētikas, telekomunikāciju un kapitāla tirgus nozarēm. Viņš arī norādīja, ka Itālija ir "mūsu civilizācijas, vēstures, kultūras un Eiropas pamats". Barbara Spinelli (GUE/NGL, Itālija) aicināja uz "pilnīgu ES pārskatīšanu". Viņa negatīvi izteicās par ES un ASV tirdzniecības nolīgumu, sakot, ka "šīs neoliberālisma dogmas acīm redzot nedarbojas".

Filips Lamberts (Zaļie, Beļģija) uzteica Itālijas premjerministra enerģiju un degsmi un izteica cerību, ka šīs īpašības tiks liktas lietā, pildot prezidentūras pienākumus.

Ignacio Sorrao (EFDD, Iālija) vērsās pret ES un ASV tirdzniecības nolīgumu: "Ja multinācionalisti var tiesāties pret valstu valdībām, tas nozīmē, ka mēs esam sasnieguši visaplamāko globalizācijas sapni, kurā valdību kontrolē tirgus".

Mateo Salvini (Itālija, pie grupām nepiederošs) kritizēja Renzi par humanitārās palīdzības sniegšanu citur, aizmirstot nabadzīgos Eiropas Savienībā.


Написать комментарий