Joprojām nav skaidrības, ko iesākt ar Nacionālās bibliotēkas vecajām telpām

foto: Anete Janševica
foto: Anete Janševica

Latvijas Nacionālajai bibliotēkai (LNB) pārceļoties uz jaunajām telpām Gaismas pilī, nu tukšas palikušas iepriekšējās ēkas, kurās ilgus gadus glabājās LNB krājums.

„Valsts nekustamie īpašumi”, kuru pārvaldībā atrodas trīs LNB ēkas, vēl nav pieņēmusi lēmumu, ko ar tām iesākt.

Lielākā daļa krājuma jau pārvietots uz Gaismas pili, palikuši vien pēdējie darbi, un visas trīs valsts akciju sabiedrības „Valsts nekustamo īpašumi” paspārnē esošās LNB ēkas tiks atbrīvotas pavisam. Ir dažādas versijas, kas ar ēkām Krišjāņa Barona ielā 14, Anglikāņu ielā 5 un Tērbatas ielā 75 varētu notikt. Izskanējusi versija, ka bijušajās LNB telpās Krišjāņa Barona ielā varētu pārvākties Kultūras ministrija, bet arī tas vēl nav apstiprināts. Kā teic „Valsts nekustamo īpašumi” (VNĪ) pārstāvji – par ēku Anglikāņu ielā 5 un Barona ielā 14 turpmāko izmantošanu tiks lemts, kad ēkas būs pilnībā atbrīvotas, taču tagad ir skaidrs vien tas, kas notiks ar Tērbatas ielas 75 ēku un Saeimai iepretim esošo Letonikas grāmatu krātuvi, kura gan neatrodas VNĪ pārvaldībā.

Kultūras ministrija pagaidām pārcelties nekur negrasās

Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Bērziņa – Bebriša Kasjauns.lv norādīja: „Kultūras ministrija nevar apstiprināt ziņas par to, ka būtu plānots pārcelties uz veco Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku Krišjāņa Barona ielā 14. Ir diskutēts par to, kāda turpmāk varētu būt šo ēku pielietošana, taču nekādi lēmumi nav pieņemti. Kultūras ministrija ar šo jautājumu neplāno nodarboties līdz pat Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā noslēgumam.”

Savukārt VNĪ preses pārstāve Daiga Laukšteina Kasjauns.lv par iespējamo Kultūras ministrijas pārcelšanos uz Krišjāņa Barona ielu sacīja: „Patiešām netika izslēgta iespēja uz šīm telpām pārcelt Kultūras ministriju, taču tas tuvākajā laikā, visticamāk, nenotiks, jo ēkai nepieciešami ievērojami kapitālieguldījumi, kas no valsts budžeta līdzekļiem nebūs pieejami.” VNĪ tagad izvērtēs, vai šī ēka nevarētu būt nepieciešama kādai valsts iestādei. Tātad, pašlaik, ko darīt ar veco LNB galveno ēku, skaidrības nav.

Šobrīd VNĪ strādā arī pie nekustamā īpašuma Anglikāņu ielā 5 izvērtēšanas un investīciju analīzes, kas ietver sevī nekustamā īpašuma investīciju stratēģijas izstrādāšanu, norāda Laukšteina. Arī šim īpašumam nepieciešami ievērojami kapitālieguldījumi, tāpēc lietderīgākā rīcība ir rūpīgi jāapsver. Katrā ziņā, nepieciešamo ieguldījumu aprēķinos uzsvars tiek likts uz biroja telpu iekārtojumu. Tuvākajā laikā tiks pieņemts galīgais lēmums.

Nostalģija pēc vecajām telpām, bet jaunajās strādāt liels prieks

LNB Mākslas un mūzikas centra galvenā bibliogrāfe Dace Gasiņa, kura LNB vecajās ēkās pavadījusi 30 darba gadus, portālam Kasjauns.lv neslēpj, ka jaunajā ēkā Gaismas pilī strādāšana ir patīkama, taču esot arī zināma nostalģija pēc iepriekšējām darba telpām: „Man personīgi nepietrūkst veco telpu, jo Gaismas pilī telpas ir jaunas, plašas. Ir patīkami te uzturēties, bet, protams, ir zināma sāpe par to, kas notiks ar vecajām bibliotēkas telpām. Tajās bija savdabīga aura. Lai gan ir kolēģi, kas pilnīgi „lido” par to, ka beidzot ir iespēja strādāt jaunajās telpās, ir arī daudzi tādi, kam ir nostalģija par dzīvi iepriekšējās.”

Viņa atzīt, ka pat no pašiem darba pirmsākumiem, kad viņa strādājusi Anglikāņu ielā, arī šobrīd tur nekas neesot mainījies, proti, telpu stāvoklis ir diezgan traģisks. „Ir piedzīvotas dažādas neērtības, piemēram, Barona ielas avārija, visu laiku bija jādomā – vai tik neiebruks griesti, vai kaut kas neuzgāzīsies virsū. Lielo sniegu laikā griesti tecēja regulāri. Arī Anglikāņu ielā čīkstēja grīdas, tecēja griesti. Domāju, ja visās šajās vecajās ēkās netiks veikts pamatīgs remonts, tad tās nebūs iespējams izmantot.”

Barona ielas telpas izmantot varētu tikai pēc kapitāla remonta

Telpas tiks remontētas, tikai vispirms gan tam jārod līdzekļi, portālam Kasjauns.lv apstiprina VNĪ pārstāve Laukšteina. Viņa atzīst, ka versija par Kultūras ministrijas ievākšanos LNB Barona ielas telpās tik tiešām tikusi apsvērta, taču tuvākajā laikā tā nav iespējama. „Šāda iespēja netika izslēgta, taču ne tuvākajā laikā, jo ēkai nepieciešami ievērojami kapitālieguldījumi, kas no valsts budžeta līdzekļiem nebūs pieejami,” stāsta Laukšteina.

„Svarīgi ir izvērtēt, vai nekustamais īpašums Krišjāņa Barona 14 arī turpmāk varētu būt nepieciešams kādas valsts iestādes funkciju veikšanai. VNĪ prioritāte ir ar telpām nodrošināt valsts institūcijas. Ja neviena neizrādīs interesi, īpašums tiks piedāvāts nomai vai atsavināšanai.”

Lai gan LNB iepriekšējās telpas teju kuru katru mirkli tiks atbrīvotas pavisam, VNĪ uzsver – vispirms jāizvērtē ēku stāvoklis, jāaprēķina izmaksas telpu renovācijai, jo visiem šiem īpašumiem nepieciešami kapitālieguldījumi, tāpēc rīcība, ko ar telpām iesākt, ir rūpīgi jāapsver.

Vienas ēkas liktenis jau zināms

Ēka Tērbatas ielā 75, kur vēl nesen atradās bibliotēkas grāmatas, tukša ilgi nestāvēs. Kā apliecina VNĪ pārstāve Laukšteina, tukšajās telpās tiks izveidota Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumu glabātuve, pārvietojot krājumus no Rīgas pils uz laiku, līdz tiks izbūvēts Muzeju krājumu komplekss Pulka ielā.

„Apjaušot situāciju pēc ugunsgrēka Rīgas pilī un izvērtējot apdraudējumu muzeju krājumu saglabāšanai mitruma pārņemtajās telpās, VNĪ jau pauda nostāju, ka Rīgas pilī mītošajiem muzejiem ir jāpārceļas,” teic Laukšteina.

Viņa stāsta, ka Rakstniecības un mūzikas muzeja pārcelšanās uz telpām Tērbatas ielā 75, kur iepriekš atradās LNB krājumi, jau sākusies, tam sekos telpu pielāgošanas darbi, taču nopietna rekonstrukcija nav gaidāma.

Atšķirīgi plāni gan ir Saeimai, kuras rīcībā esošā LNB Letonikas krātuve tiks izbūvēta par grandiozu konferenču zāli, ar jauniem un moderniem kabinetiem, lai deputātiem būtu, kur strādāt.

Saeimai skaidrs, ko par 4 miljoniem darīt ar LNB grāmatu krātuvi

Kamēr VNĪ vēl tikai lemj par to, kas notiks ar daļu LNB iepriekšējām ēkām, Saeimai iepretim esošā Letonikas grāmatu krātuve (Jēkaba ielā 6/8) pamazām tiek gatavota renovācijas darbiem. Tur, ieguldot 2,8 miljonus latu (4 miljonus eiro), Saeima grasās ierīkot modernas konferenču telpas.

Jau ziņojām, ka bibliotēkas telpām, kur daudzus gadus atradās Letonikas grāmatu krātuve, remontam naudas nav bijis vairāk kā 60 gadus, bet Saeimas vajadzībām nauda atrasta. Nu, kad teju vai visas grāmatas, žurnāli, avīzes, kartes un citas grāmatu krātuvē esošās lietas nogādātas uz Gaismas pili, Saeima beidzot varēs uzsākt pamatīgos renovācijas darbus.

„Patlaban ir izstrādāts būvprojekts ēkas Jēkaba 6/8 pārplānošanai un piebūves izveidei, tiek noskaidrots būvdarbu veicējs, bet konkrēti darbu uzsākšanas datumi patlaban zināmi nav,” informē Saeimas preses dienesta pārstāvis Juris Vigulis.
Viņš uzsver, ka pašreizējās Saeimas telpās nav iespējams nodrošināt visiem deputātiem vienlīdzīgus darba apstākļus, tāpēc iepretim esošās Letonikas krātuves telpas ir labs risinājums.


Написать комментарий