Darba tikums un kapitālisms Ķīnā ik dienas prasa 1 600 cilvēku dzīvību

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

«Mācieties no biedra Lī Jianhuas – viņš bija paraugs. Vienmēr lojāls partijas un tautas mērķiem, nerimstošs cīņā, kurai bija gatavs upurēt visu,» šādus vārdus priekšnieks nekrologā velta 48 gadus vecajam Ķīnas Banku regulatora komisijas darbiniekam Li, kurš, steidzoties pabeigt svarīgu dokumentu, pirms saules lēkta miris ar sirdstrieku.

Kā vēsta laikraksts China Youth Daily, Ķīnā uzliesmojusi «pārslodzes epidēmija» – ik gadu ap 600 000 iedzīvotāju, galvenokārt biroju darbinieki, mirst no pārpūles darbā. Valsts radiostacija China Radio International lēš, ka upuru skaits sasniedz vidēji 1 600 cilvēku dienā.

Kopš komunistiskajā Ķīnā partija atvērusi durvis visai mežonīgai kapitālisma formai, iestāžu un uzņēmumu vadībai ir iespēja piedāvāt biroja darbiniekiem algas, kas gandrīz divkārt pārsniedz rūpnīcu darbinieku atalgojumu.

Kā noskaidrojis portāls Bloomberg Businessweek, apmaiņā pret dāsno algu priekšniecība prasa darbā uzkavēties ilgāk, nereti arī diennakts tumšajā laikā un brīvdienās.

Jangs Hekvings, Pekinas Ekonomikas un uzņēmējdarbības universitātes dekāns vērtē, ka mūsdienu Ķīnā sabiedrība tiecas pēc rietumnieciskas pārticības, bet vienlaikus aktuāla ir arī tradicionāla domāšana, ka sabiedrības labums ir svarīgāks par pašlabumu un indivīda interesēm.


Написать комментарий