Daugavpilī atvērts jauns muzejs

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 29.maijā, Daugavpils Šaha un dambretes klubā notiks svarīgs pasākums – tika atvērts Šaha muzejs.

Kluba treneris Staņislavs Krivihs pastāstīja portālam Gorod.lv, ka muzeja izveides iecere radās jau sen, bet tās īstenošana kļuva iespējama, pateicoties uzvarai LMT projektu konkursā un saņemtajai balvai – 3 000 latiem.

Tagad visi muzeja apmeklētāji varēs ne tikai apskatīt daudzus Daugavpils šahistu izcīnītos kausus, balvas un dāvanas, bet arī pirms 100 gadiem izdotos mācību materiālus, kurus var izmantot arī mūsdienās.

Muzeja apmeklētājiem būs iespēja apskatīt ļoti interesantas mantas, īstu grosmeistara šahu, kuru spēlēja pagājušā gadsimta 80.gados, elektronisko pulksteni, oriģinālo akmens šahu, neparastu koka balvu, kuru daugavpiliešiem pasniedza igauņu kolēģi.

Patlaban Šaha un dambretes klubā darbojas 50 cilvēki vecumā no 4,5 līdz 80 gadiem. Pēc bērnu vecāku domām, šahu vislabāk apgūt jau bērnībā, jo tas attīsta loģisko domāšanu, māca koncentrēties un pieņemt lēmumus.

Četrkārtējā Eiropas čempione Laura Orliņa uzskata, ka šahs māca dzīvot. „Cilvēks iemācās apsvērt dažādus variantus un cienīgi zaudēt. Cilvēkam jābūt gatavam gan uzvarai, gan zaudējumam. Tieši pateicoties dalībai sacensībās es kļuvu patstāvīgāka, atbildīgāka un protu salikt čemodānu pirms brauciena”, pastāstīja jaunā sportiste.

Muzejā ir Goda dēlis, kurā ievietoti vairāku jaunu un perspektīvu sportistu portreti, kuri nākotnē noteikti kļūs par Daugavpils lepnumu.

Piemēram, augusta beigās jaunieši piedalīsies starptautiskajā turnīrā Čehijā, bet oktobrī – Eiropas čempionātā Gruzijā.

Šahu muzeju var apmeklēt visi interesenti, tiesa, lai ekskursija būtu tiešām aizraujoša, labāk tai pieteikties iepriekš.



Написать комментарий