Stundas laikā daugavpiliešiem pastāstīja par amerikāņu fotogrāfijas vēsturi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Otrdien, 13.maijā, Daugavpils universitātē notika amerikāņu fotomākslas vēsturnieces Deboras Bellas lekcija.

Pasākums organizēts sadarbībā ar ASV Informācijas centru Daugavpilī. Mūsu pilsētā fotomāksliniece plāno apmeklēt Marka Rotko mākslas centru un tikties ar vietējiem fotomāksliniekiem.

D.Bella vairāk nekā stundu aizrautīgi stāstīja par amerikāņu fotogrāfijas vēsturi, demonstrējot vairākas fotogrāfijas un minot dažādus interesantus faktus. Savu stāstu vēsturniece sāka ar XIX.gs., kad tika izgudrota fotogrāfija, kuru sauca par „atmiņu spoguli”.

Tolaik fotogrāfija bija dažādu notikumu dokumentēšanas veids. Tādējādi tika iemūžināti Pilsoņu kara notikumi.

Tieši ar fotogrāfijas palīdzību amerikānis Edvards Meibridžs atspoguļoja kustību un pierādīja, ka seno indiāņu zīmējumos attēlotie zirgi, kuru kājas atrautas no zemes, nav izdomājums, bet cilvēka vērīguma apliecinājums.

Pēc lektores vārdiem, pirmās fotokameras bija lielas un smagas, tādēļ to pārnēsāšanai bija nepieciešams spēks.

D.Bella pastāstīja klātesošiem par fotogrāfijas evolūcijas posmiem, mūsdienās fotogrāfija nav tikai fakta konstatācija, bet jūtu un emociju izpausme.

Neviens no lekcijas apmeklētājiem nebija vīlies, jo iespēja apmeklēt slavenās vēsturnieces lekciju negadās bieži.

Jāatzīmē, ka Debora Bella vairāk nekā 20 gadus veiksmīgi darbojas fotomākslas tirgū, nodarbojoties ar fotogrāfiju vērtēšanu un tirgošanu. Fotogrāfijas vēsturnieces privātajā galerijā Čelsijas rajonā Ņujorkā varēja atrast tādu meistaru kā Diānas Arbusas (Diane Arbus), Viljama Eglestona, Garija Vinogranda (Garry Winogrand), Lizetes Modelas (Lisette Model) un citu slavenu fotogrāfu darbus.



Написать комментарий