Profesionālās pieredzes apmaiņas brauciens uz Neretas novada bibliotēkām

foto: ilukste.lv
foto: ilukste.lv

24.aprīlī, Bibliotēku nedēļas ietvaros, kas visā Latvijā tiek atzīmētā aprīļa vidū, jau trešo gadu, Ilūkstes novada bibliotekāri un arī skolu bibliotēku darbinieki, brauca profesionālās pieredzes apmaiņas braucienos pie citu novadu bibliotekāriem, lai gūtu jaunas idejas un ierosmes turpmākajam darbam. Šoreiz mēs braucām pie Neretas novada bibliotekāriem, ziņo Ilūkstes novada portāls.

Saulainā, agrā rītā mēs iebraucām Jāņa Jaunsudrabiņa mājā muzejā „Riekstiņi”, kur mūs mīļi uzņēma muzeja vadītāja Ilze Līduma. Muzejs iekārtots kultūras pieminekļa – sensētas „Riekstiņi” saimniecības ēkā (celta 19. gs. sākumā, restaurēta 1977.g.). Ekspozīcijā – Jaunsudrabiņa grāmatas, gleznas, fotogrāfijas, personīgās lietas (arī no Vācijas) – ieskats rakstnieka dzīves ceļā un 19.-20. gs. sadzīves priekšmeti, kas iegūti Neretas pagasta un tuvākās apkārtnes viensētās. Muzejs atvērts 1967.g.- gleznotāja un rakstnieka Jāņa Jaunsudrabiņa (1877.-1962.)- 90.dzimšanas dienā.

Pēc tam mūsu ceļš veda uz Neretu , uz Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolu. Skolā darbojas divas bibliotēkas - skolas bibliotēka un Neretas bērnu bibliotēka. Bibliotēku darbinieki pastāstīja, parādīja un prezentēja šo bibliotēku sadarbību, kopīgos pasākumus un citas aktivitātes . Pēc tam mūs mīļi uzņēma Neretas centrālās bibliotēkas darbinieki. Pastāstīja kādas ir viņu problēmas, cik tālu viņi ir tikuši automatizācijas jomā, kas vēl ir jādara, lai uzlabotu bibliotekāros procesus novadā. Novada bibliotēka ir pievienojusies Jēkabpils novadu elektroniskajam katalogam, kā rezultātā visām 6 novada bibliotēkām ir BIS ALISE , un pašreiz norit intensīvs darbs pie grāmatu ievadīšanas sistēmā.

Pēc Neretas novada centrālās bibliotēkas apskates, mēs devāmies braucienā pa Neretas pagasta bibliotēkām. Pirmā bibliotēka, ko apskatījām, bija Pilskalnes pagasta bibliotēku. Tā atrodas Pilskalnes pagasta ēkā kopā ar pagasta pārvaldi. Pēc Pilskalnes bibliotēkas apmeklējuma devāmies uz Zalves bibliotēku, kura arī atrodas pagasta pārvaldes ēkā. Bibliotēkā strādā jauns darbinieks, kurš strādā tikai 3 mēnešus. Bibliotekārs intensīvi ievada grāmatas BIS ALISE. Nākamā bija Sproģu bibliotēku, kas atrodas bijušajā bērnudārza ēkā, vienā renovētā ēkas spārna telpās. Galvenā auditorija, kurai tiek organizēti pasākumi un dažādas aktivitātes, ir pensionāri. Pagastā darbojas skola ,kurā mācās 39 skolēni.   Pēc Sproģu bibliotēkas apskates bija neliels atelpas brīdis ,kur Mazzalves pamatskolā, kas atrodas Ērberģes muižā, mums bibliotekāriem, bija neliela ekskursija. Pie muižas mūs sagaidīja muižas saimniece , kura īsumā pastāstīja par muižas vēsturi, tās saimniekiem. Un tad mūs iznāca sagaidīt pats baronlielskungs, kurš laipni mums izrādīja muižas telpas, mazliet eksaminēja par dažādiem jautājumiem . Satikties ar mums izgāja arī muižas zilā dāma. Baronlielskungs izvadāja mūs pa pils parku . Pēc interesantās ekskursijas, jau pēc plkst.17.00, mēs apmeklējām pēdējo Neretas novada bibliotēku - Mazzalves bibliotēku. Bibliotēkā pašreiz notiek kadru maiņa , jo bibliotēkā norit inventarizācija. Inventarizācija norit mazliet savādāk, kā mūsu novadā . Grāmatas uzreiz tiek pārbaudītas pēc inventārā grāmatām, nerakstot talonus un tikai pēc tam salīdzinot pēc inventāra grāmatām.

Secinājumi , mūsu novada bibliotēkas ir nelielu soli priekšā automatizācijas jomā ,salīdzinājumā ar   Neretas novada bibliotēkām . Tur vēl jāpaveic liels darbs, ievadot grāmatas sistēmā. Lasītāju apkalpošana notiek tradicionālā veidā , nevis automatizēti .Neretas novadā visas bibliotēkas atrodas izremontētās telpās, izņemot vienu. Mūsu novadā neremontētu bibliotēku ir vairāk. Ilūkstes novada bibliotekāri aktīvāk liek informāciju mājas lapā par bibliotēkās notiekošajiem pasākumiem . Katrs pieredzes apmaiņas brauciens dot kādu ideju, kādu ierosmi, noderīgu atziņu kā veidot savu darbu, kādus jaunus pasākumus organizēt savā bibliotēkā.


Написать комментарий