Premjere: Kas grib, var svinēt 9.maiju, bet valdība to nedarīs

foto: kadrs no video
foto: kadrs no video

9.maijs nav valsts svētki, līdz ar to valdība šajos svētkos nepiedalās, bet katram cilvēkam atsevišķi ir tiesības to darīt, intervijā portālam Mixnews.lv sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Komentējot Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) lēmumu 9.maijā doties pie Uzvaras pieminekļa, Straujuma uzsvēra, ka Ušakovs nav ministrs, bet gan pilsētas galva, tāpēc savu izvēli izdara pats.

"Es ar cieņu izturos pret visiem cilvēkiem, kuri 8. vai 9.maijā bez provokācijām dodas nolikt ziedus un atcerēties to, kas notika Otrajā pasaules karā. Tāpat es ar cieņu izturos pret visiem, kuri gāja nolikt ziedus 16.martā. Tajā pašā laikā ne 9.maijs, ne 16.marts nav mūsu valsts svētki, un valdība tajos nepiedalās. Mēs tos neatzīmējam, bet katram cilvēkam personīgi ir tiesības to darīt," sacīja premjerministre.

Intervijā radio Baltkom Straujuma arī norādīja, ka 9.maijā pie Uzvaras pieminekļa izskan aicinājumi atgriezties Padomju Savienības sastāvā, un tieši tas traucē Ministru prezidentam apmeklēt šīs dienas pasākumus.

Viņa atgādināja, ka Otrā pasaules kara beigas Latvijā atzīmē 8.maijā, bet Krievijā – 9.maijā, kā arī jāatceras, ka Latvijā pēc kara sākas padomju okupācija.

"Neatkarīgā Latvija karā nepiedalījās, to no sākumā okupēja Vācija, bet pēc tam Padomju Savienība. Tieši 9.maijā Latvija atkal kļuva par padomju valsti, un Latvijas iedzīvotājus sāka sūtīt uz Sibīriju. Ir ļoti grūti aizmirst to, ka 1949.gadā Latvijas ģimenes izveda uz Sibīriju, ģimenes tika iznīcinātas. Nedomāju, ka kāds grib atgriezties Padomju Savienībā," norādīja premjere.

Straujuma arī pauda pārliecību, ka katru gadu, 9.maijā pie Uzvaras pieminekļa pulcējās cilvēki, kuri aicina atgriezties PSRS. Viņa nespēja precīzi nosaukt personas, kas to dara, bet izteica minējumu, ka tā saka un domā tie, kas pulcējās pie pieminekļa.

Kā piemēru viņa minēja "Nepilsoņu kongresa" aktīvistu un krievu valodas referenduma rīkotāju Aleksandru Gapoņenko. Tieši tādu cilvēku klātbūtne, pēc premjeres teiktā, traucē viņai piedalīties 9.maija pasākumos un uzstāties cilvēku priekšā kā valdības vadītājai.


Написать комментарий