Daugavpiliešiem pastāstīs par Romas pāvestam Jānim Pāvilam II veltīta pieminekļa uzstādīšanas vēsturi

foto: Poļu kultūras centrs
foto: Poļu kultūras centrs

Otrdien, 29.aprīlī, Daugavpilī notiks pilsētas un reģiona katoļiem svarīgs notikums.

Marka Rotko mākslas centrā tiks prezentēta grāmata par Romas pāvestam Jānim Pāvilam II veltīta pieminekļa uzstādīšanas vēsturi.

Poļu kultūras centra vadītāja Žanna Stankeviča pastāstīja portālam Gorod.lv, ka dažas dienas pirms grāmatas prezentācijas – 27.aprīlī – Vatikānā Jānis Pāvils II tiks kanonizēts. Dieva žēlsirdības svētdienā, ko savulaik iedibināja pāvests Jānis Pāvils II, Katoliskā baznīca par svētajiem izsludinās divus pāvestus – Jāni XIII (1881.–1963.) un Jāni Pāvilu II (1920.–2005.). Šis notikums jau ir nodēvēts par gadsimta lielākajiem svētkiem ticīgajiem.

Šajā ceremonijā Vatikānā Krievijas kinorežisors un sabiedriskais darbinieks Grigorijs Amnuels pasniegs pašreizējam Romas pāvestam Franciskam savu grāmatu „Radīt pieminekli”, kurā aprakstīta Jānim Pāvilam II veltīta pieminekļa uzstādīšana Maskavā 2011.gadā. Otrdien, 29.aprīlī, plkst.16:00 Marka Rotko mākslas centrā arī daugavpilieši varēs iepazīties ar šo grāmatu un tās autoru.

Pēc Ž.Stankevičas vārdiem, grāmatas prezentācija jau notika Krievijas galvaspilsētā, kā arī Jāņa Pāvila II dzimtenē – Polijā (Krakovā). 

Pāvests Jānis Pāvils II bija pirmais pāvests no Austrumeiropas, precīzāk – Polijas. Viņam bija nozīmīga loma komunisma un aukstā kara izbeigšanā, dzelzs priekškara krišanā, viņš bija pirmais Romas pāvests, kurš atvainojās par Krusta karos un inkvizīciju laikos izdarītajiem noziegumiem. Turklāt viņam piemita liela morāla autoritāte ne tikai katoļu vidē, bet arī starp citu konfesiju kristiešiem, citu reliģiju pārstāvjiem un pat to vidū, kas vispār neatzīst Dieva eksistenci.

1981.gada maijā Jānim Pāvilam II uzbruka un nopietni ievainoja, taču pēc diviem gadiem viņš apmeklēja uzbrucēju cietumā un piedeva viņam uzbrukumu. Jānis Pāvils II Romas katoļu baznīcu vadīja 27 gadus – līdz 2005.gadā nomira pēc ilgas slimības.


Написать комментарий