Eksperts: Cilvēku nolaupīšanas un ķīlnieku sagrābšanas gadījumi policijai nav ikdiena

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Tādi gadījumi, kā šonedēļ piedzīvotais, kad Rēzeknē pēc nolaupīšanas Oļegs S. nošāvis savu sievu, Valsts robežsardzes koledžas darbinieci Angelinu R., policijas darbā nav tik bieži, portālam “Delfi” sacīja bijušais Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins.

Viņš sacīja, ka situāciju iespējams raksturot kā kaut ko starp nolaupīšanu un ķīlnieku sagrābšanu, taču informācija ir pārāk skopa, lai varētu spriest izvērstāk.

Kopumā Latvijas sabiedrībā nav raksturīga tāda veida pieeja, bet ir bijuši atsevišķi līdzīgi gadījumi, kas nav izpelnījušies tik lielu plašākas sabiedrības uzmanību, kā šajās dienās notikušais.

Parasti tas notiekot pēc shēmas, kad vispirms tiek lietots alkohols, tad sagrābts ķīlnieks un tad tiek izvirzītas prasības, bet, kad kaimiņi un viņu izsauktā policija ierodas, ar upura ķermeni ķīlnieku sagrābušais mēģina sevi aizsegt, atminējās Voins.

Apgalvot, ka notikušais ir ārkārtas situācija, šobrīd tomēr nevar, sacīja Voins, uzsverot, ka visus apstākļus nepieciešams rūpīgi izvērtēt, lai noteiktu, kādi bijuši notikušā cēloņi, kā tas turpinājies.

Tas, ka vīrietis pēc sievietes nolaupīšanas un nogalināšanas pats atņēmis sev dzīvību, liecina par to, ka problēmām bijis dziļāks raksturs.

Līdz ar to notikušais būtu rūpīgi jāizvērtē profesionāļiem, tiem, kas ir kompetenti spriest par to un sniegt savu viedokli par to, kā īsti situācija risinājusies un "kā tur tā dzīve attīstījusies".

Voins sacīja, ka policija ir atbilstoši apmācīta, lai šādas krīzes atrisinātu.

Tomēr viņš atzina, ka policijai tāds nodrošinājums, kādu valsts var atļauties, norādot, ka lielu teritoriju pārmeklēšanai parasti tiek piesaistīta citu dienestu tehnika un šī sistēma ir atbilstoši sakārtota.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 10.aprīlī, ap dienas vidu Rēzeknē, Krimuldas ielā, 1979.gadā dzimis vīrietis, piedraudot ar zagtu pistoli, nolaupījis savu bijušo sievu, 1979.gadā dzimušu sievieti, informēja Valsts policijā. Vēlāk abi atrasti miruši. Valsts policijas pārstāve Anastasija Laizāne portālam "Delfi" apliecināja, ka vīrietis un sieviete atrasti miruši. Visticamāk, vīrietis nošāva bijušo sievu un tad nošāvās pats.

Abiem bijuši divi bērni, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.
 


Написать комментарий