Ventspilī nav legālo narkotiku tirgotavu

foto: vesti.vesti.lv
foto: vesti.vesti.lv

Kamēr citviet Latvijā notiek niknas cīņas, lai apkarotu legālās narkotikas jeb spaisu, Ventspilī šī problēma nav aktuāla.

Jau otro gadu Latvijā ilgst cīņa pret legālajām narkotikām jeb zālīšu maisījumiem, kuru sastāvā ir psihoaktīvas vielas. Spaisa apkarošanai tiek pilnveidota likumdošana, kas gan līdz galam šo problēmu nerisina. Darba vēl daudz, un patiesībā visgrūtāk ir apkarot cilvēka vēlmi apreibināties.

Ventspilī situācija ir salīdzinoši mierīga, un pilsētā nav un arī iepriekš nav bijušas nevienas oficiālas tirgotavas, kur varētu iegādāties legālās narkotikas. Valsts policijas Ventspils iecirkņa priekšnieka pienākumu izpildītāja Sigita Stendere informē, ka policijas rīcībā nav arī informācija, ka kaut kur tās tiktu tirgotas nelegāli. Nav neviena aizturēta persona, kas būtu izplatījusi šāda veida narkotikas vai arī būtu tās lietojusi.

Protams, policijas pārstāvji pieļauj, ka arī Ventspilī ir cilvēki, kas tās ir pamēģinājuši, taču cik zināms, viņi spaisu ir iegādājušies Rīgā, nevis Ventspilī. Policijas versiju apstiprina arī vairāki uzrunātie jaunieši. 20 gadus vecais Jānis stāsta, ka viņš zina pāris cilvēkus, kuri šad tad kompānijās ir pīpējuši spaisu. Viņi to esot veduši no Rīgas. Līdzīgu informāciju atklāj divas jaunietes, no kurām viena mācās vidusskolā, otra augstskolā. Arī viņu paziņu lokā ir pa dažiem jauniešiem, kuri pamēģinājuši legālās narkotikas. Jaunieši uzskata, ka Ventspilī tā nav izplatīta problēma, ka masveidā pīpētu vai citādi lietotu šīs narkotikas. Tāpat neesot dzirdēts, ka kāds šo vielu maisījumus izplatītu Ventspilī vai arī pilsētā kaut kur atrastos nelegālas tirgotavas.

Arī mediķiem šobrīd nav pamata bažām, ka Ventspilī legālo narkotiku problēma būtu aktuāla. Ventspils narkologs Kārlis Einis informē, ka viņa redzeslokā nav nonācis neviens cilvēks, kurš lietotu spaisu. Mediķim gan nepatīk, ka minētās narkotikas tiek sauktas par legālajām, jo šī pulverīša sastāvā ir vielas, kuras nav nedz legālas, nedz atļautas un kuras tāpat iedzen cilvēku smagā atkarībā. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeņģis stāsta, ka slimnīcā ik pa laikam nonāk kāds pacients, kurš ir pārdozējis narkotiskās vielas, taču viņa rīcībā nav informācija, ka kāds no viņiem būtu lietojis tieši legālo vielu maisījumu.

Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs komentē, ka Ventspils jauniešu vidū vienkārši nav pieprasījuma pēc tādām vielām. «Ja arī kaut kas ir parādījies, tad tas nav aizgājis plašumā. Tā kā nav pieprasījuma, tad nerodas arī piedāvātāji,» norāda

J. Arājs. Viņš pieprasījuma trūkumu skaidro ar to, ka Ventspils bērniem un jauniešiem ir ļoti plašas nodarbošanās iespējas, sākot ar pašdarbības, mākslas un interešu pulciņiem un beidzot ar iespaidīgu sporta nodarbību klāstu, kas ir pieejams ikvienam. «Pilsētas pašvaldība gadiem ilgi ieguldījusi milzīgu naudu, veidojot bērniem un jauniešiem draudzīgu vidi, un tam ir atdeve. Šajā ziņā pilsētas vadība ir trāpījusi desmitniekā. Bērni un jaunieši ir noslogoti, viņiem ir ko darīt,» saka J. Arājs. Viņš uzskata, ka spaisu lieto vai nu tie, kas nezina, kā dīkdienībā pavadīt brīvo laiku, vai arī novārtā pamesti bērni un jaunieši, kurus dzīvē nekas vairs nesaista un kuri ir krituši par upuri tā lietošanai. Ventspilī tādu ir procentuāli maz. Otrs aspekts – Ventspilī ir spēcīgas tiesībsargājošās institūcijas, kas uzmana šīs lietas, piebilst municipālās policijas priekšnieks.


Написать комментарий