Japāna sāks tirgot ieročus

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Japāna atcēlusi savulaik noteikto ieroču eksporta aizliegumu un pieņēmusi jaunus noteikumus ieroču tirdzniecības regulēšanai. Saskaņā ar jauno politiku ieročus būs aizliegts pārdot konfliktu plosītām valstīm vai valstīm, kas var kaitēt starptautiskajam mieram un drošībai.

Japānas valdība apstiprinājusi jaunu plānu, kas aizvietos 1967.gadā noteikto aizliegumu. Plānots, ka tirdzniecībai jāveicina starptautiskais miers un jāstiprina Japānas drošība, ziņo LETA.

"Saskaņā ar jaunajiem principiem mēs esam padarījuši procedūru aizsardzības ekipējuma pārvešanai daudz caurskatāmāku. Tas veicinās mieru un starptautisko sadarbību," norādīja Japānas vecākais kabineta sekretārs Josihide Suga.

"Un mēs piedalīsimies aizsardzības ekipējuma kopējā attīstībā un ražošanā," viņš piebilda.

Japāna konstitūcija, kas tika pieņemta pēc Otrā pasaules kara, aizliedz valstij uzsākt karu vai draudēt ar spēka izmantošanu, lai risinātu starptautiskas nesaskaņas.

Lielākā daļa Japānas sabiedrības atbalstīja pacifismu un 1967.gadā tika noteikts ieroču eksporta aizliegums.

Aizlieguma atcelšanas atbalstītāji uzskata, ka jaunie noteikumi sekmēs pašmāju ieroču ražotāju izaugsmi laikā, kad reģionā valda spriedze, tostarp nesaskaņas ar Ķīnu par teritoriju piederību un bažas rada Ziemeļkorejas neprognozējamā rīcība.

Jaunie noteikumu ļautu Tokijai eksportēt ieročus uz valstīm, kas cīnās pret pirātismu, tostarp Indonēziju un Filipīnām.

Tomēr jaunā politika var saniknot Ķīnu, kas regulāri pārmet Japānas premjerministram Sindzo Abem mēģinājumus militarizēt valsti.

Ķīnai un Japānai ir domstarpības par vairākām salām Austrumķīnas jūrā. Pekina uzskata, ka tai pieder arī gandrīz visi Dienvidķīnas jūras ūdeņi, taču uz tiem pretendē arī Filipīnas, Vjetnama, Malaizija, Bruneja un Taivāna.


Написать комментарий