Sinoptiķi prognozē ļoti karstu vasaru

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Šogad vasara būšot anomāli karsta, kāda nav bijusi pēdējo 140 gadu laikā, kopš tiek veikti meteoroloģiskie novērojumi. Vasarīgi silts laiks jau iestāšoties maijā, jūnija vidū un ap Jāņiem karstums pierimšoties, bet lielākā svelme būšot jūlijā, raksta "kasjauns.lv".

No vasaras atvadīsimies septembra vidū.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) atturas no vasaras prognožu izteikšanas tādēļ, ka šobrīd prognozētie laika apstākļi vasarai nebūtu balstīti uz meteoroloģiskajiem novērojumiem, bet gan uz zināmā mērā minēšanu ar visnotaļ zemu ticamības pakāpi.

Tāpēc LVĢMC meteorologi kā zinātnieki nevar uzņemties atbildību par tik neprecīziem minējumiem. Tomēr mūsu meteorologu kolēģi citās valstīs jau ir izteikuši prognozes gaidāmajai vasarai un tā tiek prognozēta ļoti karsta un svelmaina, pat anomāla.

LVĢMC Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa pavēstīja, ka marta beigās ziemīgie laika apstākļi beigsies un aprīļa pirmajā un otrajā dekādē mēs no jauna varēsim baudīt "siltas pavasara dienas, kad termometra stabiņš sasniegs +15...+16 grādu atzīmes". Tālāk viņa vairās izteikt prognozes.

Tomēr ārvalsts laika apstākļu pētnieki par 75% ir pārliecināti, ka šogad vasara būs karstākā, kāda reģistrēta meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Gisenes universitātes (Vācija) zinātnieki zinātniskajā žurnālā "PNAS" publicējuši pētījumu, kurā teikts, ka 2014.gada vasarā gaidāma pamatīga svelme, sausums, plūdi un spēcīgas lietavas. "Liela svelme, ugunsgrēki, vētras vienos reģionos un citos atkal – plūdi," tā apgalvo Gisenes universitātes zinātnieki.

Gaidāmo anormālo karstumu zinātnieki saista ar globāla rakstura dabas parādību "Elninjo", kas ir anormāli liels un straujš Klusā okeāna virsmas ūdeņu temperatūras pieaugums. "Elninjo" ietekme uz dienvidu puslodes un visas pasaules klimatu ir milzīga.

Savukārt Krievijas portāls "agroinfo.ru" raksta: "Jau maija sākumā pēkšņi var uznākt vasara, kad pirmās dekādes beigās dienas laika temperatūra var sasniegt + 25…+ 30 grādus. 2014. gada vasara būšot karsta un ilgstoša. Maksimālā gaisa temperatūra varētu būt jūlijā, kad tā var sasniegt pat + 35…+ 37 grādus. Siltais laiks var ilgt līdz septembra vidum."

Tāpat mūsu platuma grādos prognozē arī lielas lietavas.

Pēc ārvalsts meteorologu un zinātnieku prognozēm, silts un vasarīgs laiks pie mums būs maijā un jūnija sākumā. Tad paliks vēsāks un ap Jāņiem vairs nebūs tik karsts. Savukārt jūlijā gaidāmi vislielākā svelme. Vasara beigšoties ar septembra vidu.


Написать комментарий