Vai Asociācijas vienošanās ar ES ir nelikumīga?

foto: thekievtimes.ua
foto: thekievtimes.ua

Aizvadītajā nedēļā Eiropas Savienība apsolīja parakstīt ar Ukrainu Asociācijas vienošanos. Tomēr, kā tika noskaidrots, to realizēt likumīgi gandrīz nav iespējams.

Situācijas izpratnei jāatgādina, ka tieši Asociācijas vienošanās noveda pie krīzes: Viktors Janukovičs pieņēma lēmumu neparakstīt vienošanos tieši samita priekšvakarā, kurš tika organizēts parakstīšanas ceremonijai. Pēc tam sākās protesti, kuri gāza Janukoviča režīmu.

Ārkārtas samitā, kurš aizvadītajā nedēļā tika veltīts Ukrainas krīzei, Eiropas Savienības līderi parakstīja vienošanās ar Ukrainu aspektus, kuri neattiecas uz tirdzniecību: preambulu, pirmo un otro sadaļu. Jāatzīmē, ka iepriekš ES apgalvoja: pirms vienošanās parakstīšanas viņi vēlas sagaidīt leģitīmas valdības vēlēšanas šī gada maijā, – ziņo thekievtimes.ua.

Kā paziņoja diplomāti, Eiropas Komisijas juristi nevar atrast paņēmienu, lai parakstītu tikai dokumenta politiskās sadaļas bez pilnīgas pārskatīšanas, bet tas var prasīt vairākus mēnešus, un neatbilst samita lēmumam parakstīt dokumentu tuvākajā laikā.

Pēc sēdē klātesošo vārdiem juristi piedāvāja citu variantu: tiek parakstīta pilna vienošanās, ieskaitot daļu, kura attiecas uz tirdzniecību, bet jau pēc tam šī daļa tiks atcelta. Bet šāds process pieprasa atkārtotu tulkojuma saskaņošanu, kā rezultātā process ievilksies uz vairākām nedēļām.

Vairākums no tiem, kuri pārstāvēju bijušā padomju bloka valstis, bija par pilna vienošanās teksta parakstīšanu ar turpmāko daļas atcelšanu, kura attiecas uz tirdzniecību. Bet citas valstis, piemēram, Nīderlande, kuras tirdzniecības apjoms ar KF ir viens no lielākajiem Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, izteica priekšlikumu apturēt dokumenta parakstīšanu līdz vēlēšanām Ukrainā.
Rezultātā Eiropas Komisijas juristiem palūdza atkārtoti izskatīt šo tēmu un iesniegt plānu pirmdien.
 


Написать комментарий