Daugavpils DzKSU ir gatavs maksāt nevēlamiem darbiniekiem, ja vien viņi neierodas darbā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēc Daugavpils DzKSU restrukturizācijas 28. februārī tika apstiprināts jaunais uzņēmuma darbinieku saraksts, kurš stājās spēkā 1. martā.

Kā jau tika domāts, restrukturizācijas rezultātā tika likvidētas dažas personāla vienības, kas ļāva atbrīvoties no noteiktiem darbiniekiem. Tas, ka reorganizācijas mērķis bija aizdabūt prom no uzņēmuma nevajadzīgos cilvēkus un viņu vietā pieņemt vajadzīgos, nepārsteidz. Tomēr DzKSU vadības darbības šajā gadījumā izskatās nepārdomātas, un maigi izsakoties, nedaudz dīvainas.

Tātad jaunā darbinieku saraksta saskaņošanas dienā uzņēmuma vadītājs Jevgeņijs Olenovs parakstīja rīkojumu, kurā norādīja, ka reorganizācijas rezultātā tiek likvidēts Mārketinga nodaļas vadītāja amats, tādēļ darbiniece, kura ieņem šo amatu no 1. marta līdz 6. martam (līdz darba līguma laušanas brīdim) var nenākt uz darbu, jo objektīvu iemeslu dēļ nevarēs pildīt savus pienākumus. Turklāt darba alga par šo periodu tiks saglabāta.

Kārtējais rīkojums, ar kuru uzņēmuma vadītājs vēl vienai darbiniecei atļāva neierasties darbā, tika parakstīts nedaudz vēlāk – 7. martā. Acīmredzot tādēļ, ka tas rūpīgi tika izstrādāts. Tas arī nav brīnums, jo dokumentā J. Olenovs šoreiz, atsaucoties uz virkni dokumentu, ziņoja Juridiskās personāla nodaļas vadītājai Jūlijai Mamajai, ka arī viņa no 10. martā var nenākt uz darbu, jo viņas amats ir likvidēts, viņas vadītās nodaļas vietā tiek izveidotas divas jaunas nodaļas – Personāldaļa un Juridiskā nodaļa, kuru J. Mamaja ar piedāvātajiem nosacījumiem vadīt atteicās.

Dokumentā teikts, ka no 10. marta J. Mamajai sākas dīkstāve, kura turpināsies vai nu līdz brīdim, kad no arodbiedrības tiks saņemta atlaišanas atļauja, vai līdz tiesas lēmuma stāšanās spēkā brīdim. No rīkojuma formulējuma redzams, ka uzņēmuma vadītājs ir pārliecināts, ka arodbiedrība izsniegs atļauju darbinieces atlaišanai no darba. Tomēr minētais tiesas lēmums rada zināmas domas.

Faktiski, lasot rīkojumu, kļūst skaidrs, ka galvenajam juristam uzņēmumā darba nav, jo ir teikts, ka sākas dīkstāve, kuru nosaka šim jēdzienam nedaudz dīvains faktors – reorganizācija. Savukārt šajā dienā vēl viens parakstītais rīkojums par Jūlijas Mamajas lietu nodošanu ļauj skaidri saprast, ka darbinieci darbā vairs negrib redzēt.

Nedaudz mulsina dokumentu formulējumi, uz kuru pamata uzņēmums organizē darbinieku atlaišanu, jo darbinieci, kura neapmierina vadību, var atlaist no darba pēc panta par neatbilstību ieņemamajam amatam. Iespējams, ka J. Olenovam tam nepietika politiskās gribas vai izlēmības. Vai arī vadītājs nebija pārliecināts, ka atradīs iemeslus šādai darbinieces atlaišanai.

Tas viss vēlreiz apstiprina, ka uzņēmuma reorganizācija galvenokārt bija noteiktu cilvēku atlaišanas iegansts. Vai tas viss labvēlīgi ietekmēs DzKSU darbu, parādīs laiks.  


Написать комментарий