Interpols izskata Ukrainas lūgumu izdot Janukoviča aresta orderi

foto: telegraf.com.ua
foto: telegraf.com.ua

Interpols piektdien paziņoja, ka izskata Ukrainas jaunās valdības lūgumu izdot gāztā prezidenta Viktora Janukoviča aresta orderi, ziņo LETA-AFP.

Starptautiskā policijas organizācija apstiprināja, ka trešdien no Kijevas varasiestādēm saņēmusi lūgumu izdot "sarkano cirkulāru" jeb brīdinājumu par starptautiski meklētām personām par Janukoviču saistībā ar apsūdzībām varas ļaunprātīgā izmantošanā un slepkavībā.

Lūgumu "izvērtē Interpola juridiskā nodaļa, lai izlemtu, vai tas atbilst organizācijas noteikumiem", teikts Interpola paziņojumā. "Visas Interpola dalībvalstis ir informētas par notiekošo lūguma izskatīšanu."

Janukoviča atrašanās vieta nav zināma, taču viņš pagājušajā nedēļā sniedza preses konferenci Krievijas pilsētā Rostovā pie Donas.

Krievija ir Interpola locekle, taču organizācija uzsver, ka tā "nevar piespiest nevienu dalībvalsti arestēt personu, par kuru izdots sarkanais cirkulārs".

25.februārī Ģenerālprokuratūra ierosināja krimināllietu par apzinātām slepkavībām, kas notikušas protesta akciju laikā Kijevas centrā, bet 26.februārī paziņoja, ka Janukovičam, kā arī vairākām citām viņa režīma augstākajām amatpersonām šajā lietā piemērots aizdomās turamā statuss.

2.martā pret Janukoviču tika ierosināta vēl viena krimināllieta, kas saistīta ar viņa uzstāšanos preses konferencē Rostovā pie Donas, kuras laikā viņš atkal izteicis aicinājumus "gāzt Ukrainas konstitucionālo kārtību".

Šonedēļ Ģenerālprokuratūra ierosināja vēl divas krimināllietas pret Janukoviču. Viena no lietām ierosināta par valsts varas sagrābšanu 2010.gadā, bet otra - par "darbībām, kas vērstas uz konstitucionālās iekārtas nomaiņu vai gāšanu".

Kā pavēstījis Ģenerālprokuratūras preses dienests, ir konstatēts, ka Janukovičs 2010.gadā nekonstitucionālā kārtā mainījis Ukrainas pamatlikumu un tādējādi sagrābis valsts varu. Savukārt otra lieta saistīta ar "pilsoņa Viktora Janukoviča" 27.februāra paziņojumu, ka viņš ir amatā esošs prezidents un lūdz Krievijas valdību sniegt viņam aizsardzību pret ekstrēmistiem.

Vienlaikus Janukovičs tajā pašā dienā ar mediju starpniecību izplatījis "dekrētu", kurā paziņojis, ka valstī noticis militārs apvērsums un ka Ukrainas bruņoto spēku augstākā pavēlniecība, Ārlietu ministrija un Ukrainas Centrālā banka esot pārceltas uz Sevastopoli, kur atrodas Krievijas Melnās jūras flotes bāze.

Šie paziņojumi satur Janukoviča aicinājumus uz valsts varas sagrābšanu, norāda prokuratūra.
 


Написать комментарий