Krievijas parlamentā reģistrēts aneksiju likumprojekts

foto: goodvin.info
foto: goodvin.info

Krievijas parlamenta apakšnamā - Valsts domē - reģistrēts likumprojekts, kas ļauj Krievijai anektēt citu valstu daļas, pamatojoties uz tajās sarīkotiem referendumiem, ziņo LETA-NBN.

Likumprojektu jau piektdien iesniegusi 16 deputātu grupa, pavēstīja parlamenta preses dienests.

"Ja nav iespējams noslēgt starptautisku līgumu sakarā ar to, ka kādā ārvalstī nav efektīvas, suverēnas valsts varas, kuras pienākums ir savu pilsoņu aizsardzība, viņu tiesību un brīvību ievērošana, kas nodrošina faktisku pastāvīgu un mierīgu valsts funkciju īstenošanu, ārvalsts daļas uzņemšana Krievijas Federācijas sastāvā subjekta statusā var notikt, ņemot vērā referenduma rezultātus," teikts likumprojekta tekstā.

Pavadošajā rakstā kā iespējamais aneksijas objekts neslēpjoties minēta Krima.

"(Piemēram, Krimas Republikas) pašnoteikšanās var tikt izpausta referenduma rezultātā vai arī kādā citā attiecīgās teritorijas iedzīvotāju gribas izteikšanas rezultātā. Arī kā republikas Augstākās padomes aicinājums Krievijas Federācijas prezidentam, Krimas iedzīvotājiem saņemot Krievijas pilsonību vienkāršotā kārtībā, un tā tālāk."

Krimas Augstākās padomes prezidijs ceturtdien paziņoja, ka Krimā 30.martā tiks rīkots referendums par autonomijas statusa pilnveidošanu un tās pilnvaru paplašināšanu. Ukrainas tieslietu ministrija savukārt norādījusi, ka referendums par Krimas statusu nebūs leģitīms.

Ukrainas likumdošanā nav jēdziena "vietējais referendums", bet gan tikai "Visukrainas referendums".
 


Написать комментарий