Irāna un pasaules lielvaras vienojušās par ietvaru turpmākām kodolsarunām

foto: Reuters/scanpix
foto: Reuters/scanpix

Irāna un pasaules lielvaras panākušas vienošanos par ietvaru turpmākām sarunām par galīgo atrisinājumu saspīlējumam, kuru izraisījusi Irānas kodolprogramma, ceturtdien paziņojuši Irānas un pasaules lielvaru pārstāvji, ziņo LETA-AFP.

Nākamā abu pušu tikšanās notiks 17.martā, informēja Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone, kura sarunās pārstāv pasaules lielvaras.

"Pēc divām intensīvu sarunu dienām Irāna un pasaules lielvaras panāca vienošanos par ietvaru un plānu visaptverošām kodolsarunām," paziņoja Irānas ārlietu ministra vietnieks Abass Arakči.

Jau vēstīts, ka otrdien Vīnē sākās sarunas starp Irānu un lielvaru grupu P5+1 - ASV, Lielbritāniju, Franciju, Krieviju, Ķīnu un Vāciju.

Abas puses 24.novembrī panāca vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret daļēju Irānai noteikto sankciju atcelšanu. Saskaņā ar šo vienošanos, kas spēkā stājās 20.janvārī un ilgs sešus mēnešus, Irānai jāierobežo urāna bagātināšana līdz 5% un jāaptur 20% bagātināta urāna ražošana. Apmaiņā pret to Eiropas Savienība un ASV piekrita mīkstināt Irānai noteiktās sankcijas.

Abām pusēm tagad ir laiks līdz 19.jūlijam, lai panāktu vispārīgo kodolvienošanos.

"Mums bija trīs ļoti produktīvas dienas, kuru laikā mēs esam identificējuši visus jautājumus, kuriem mums jāpievēršas, lai panāktu visaptverošu (..) vienošanos," pēc sarunām Vīnē norādīja Eštone.

"Ir daudz darāmā, tas nebūs viegli, bet mums izdevies labs sākums. Mēs esam noteikuši tikšanos grafiku (..) nākamajiem četriem mēnešiem," ar plāniem par tālāku procesu, paziņoja Eštone.

"Tehniskie eksperti tiksies marta sākumā, un mēs no jauna tiksimies (..) 17.martā," viņa piebilda.

Irānas kodolprogramma ir problemātisks jautājums jau gadiem ilgi. Izraēlai un Rietumiem ir aizdomas, ka kodolprogrammas mērķis ir kodolieroču radīšana, bet Teherāna to kategoriski noliedz.

Gan ASV, gan Izraēla pieļauj militāru vēršanos pret Irānu, lai diplomātisko centienu izgāšanās gadījumā novērstu atomieroču nonākšanu šīs valsts rokās.

Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs, kurš vada Irānas sarunu grupu, otrdien sacīja, Teherānai ir "politiskā griba" panākt visaptverošu vienošanos ar pasaules lielvarām.


Написать комментарий