Rudenī pensijas pieaugs par 8 eiro. Pensionāri: tas ir izsmiekls!

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Rudenī pensijas Latvijā pieaugs vidēji par astoņiem eiro jeb 5,62 latiem, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" ceturtdien sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) šādu pielikumu vērtē kā niecīgu. "Protams, ka astoņi eiro ir ļoti minimāls pielikums pie pensijām, kas šobrīd nekompensēs pieaugušo dzīves dārdzību. Astoņi eiro ir niecīga summa," vērtēja federācijas līderis Andris Siliņš, kurš izteica cerību, ka šī summa tomēr būs lielāka.

Viņš norādīja, ka faktiskais pieaugums indeksācijas rezultātā būs skaidrs tikai pēc pirmā pusgada, kad būs zināmi sociālā budžeta ieņēmumi. "Tur viss vēl var izmainīties uz vienu vai otru pusi. Ceram, ka iemaksu algas augs, ka tas cipars varētu būt lielāks,"  cer pensionāru organizācijas pārstāvis.

Viņš arī norādīja, ka vēl nav zināms, cik maksās elektroenerģija pēc tirgus atvēršanas. Bažas par tarifa kāpumu pensionāri pirmdien apspriedīs domes sēdē.

Labklājības ministrija paziņojusi, ka pensiju un atlīdzību indeksācijai šogad būs nepieciešami 12 miljoni eiro. Pensiju indeksācija rudenī notiks pēc jaunas formulas - indeksēs visas pensijas, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem. Visām pensijām indeksēs noteiktu bāzes summu – 2014.gadā 285 eiro jeb aptuveni 200 latus.

Pensiju indeksācija tiek atjaunota pēc vairākiem gadiem, kad tā tika iesaldēta ekonomiskās krīzes dēļ.


Написать комментарий