Daba ir saniknota: Anglijā – plūdi, Portugālē – snigšana, bet Spānijā un Francijā – plosās vētras

kadrs no video
kadrs no video

Lielbritānijā dažos rajonos Temzas upes līmenis ir sasniedzis rekordaugstu līmeni vairāku desmitu gadu laikā. Veseli Surrejas un Berkšīras grāfistu rajoni ir pārvērtušies ezeros. Temzas ūdens aizsardzības izbūves ir savestas darba kārtībā rajonos uz rietumiem no Londonas, ziņo prodmagazin.ru

Dienvidanglija un Rietumanglija gatavojas jaunam stihijas triecienam. Sinoptiķi brīdina: atkal ir gaidāmi nokrišņi, vēji un viļņi, kuri spēj radīt jaunus plūdus gan piekrastē, gan valsts iekšējos rajonos. Patlaban Anglijas dienvidos darbojas 16 brīdinājumi par plūdu draudiem. Ūdens noskaloja dzelzceļa posmu, kurš savieno Somersetu ar Londonu. No krastiem strauji iziet Temza, kuras ūdens līmenis ir sasniedzis rekordaugstus rādītājus.

Glābēji krīt no kājām, evakuējot vietējos iedzīvotājus. Glābšanas operācijās ir iesaistītas 1,5 tūkst. militārpersonas ar savu bruņu tehniku. Turklāt daudzi angļi ziņo, ka pārgaidīs slikto laiku mājās.

Pēc zinātnieku datiem 2014. gada ziema Anglijā kļuva par nokrišņiem bagātāko pēdējo 250 gadu laikā.

Slikti laika apstākļi ir ne tikai Anglijā. Daļa Portugāles rajonu atrodas snigšanas varā. Te uzskata, ka tas nav pats briesmīgākais salīdzinājumā ar stipro vēju un 10 m augstajiem viļņiem, kuri ir uzbrukuši piekrastei. Portugāles ziemeļos 7 cilvēki guva ievainojumus negadījumu rezultātā, kurus radīja stiprais vējš, kura ātrums pārsniedz 35 m/sek.

Bēdīgi izskatās arī Francijas Atlantiskā piekraste. Francijas Bretaņas pludmalēs vairāku pēdējo dienu laikā atrasti nomiruši 5 tūkst. jūras putnu, kurus ir novārdzinājusi vētra. Visvairāk no vētras cieta Atlantijas kairas, baklāni un alki.

Sliktais Atlantijas laiks plosa arī Spāniju. Spēcīgā vētra atnesa plūdus uz Galīciju. Uz piekrasti traucas 8 m augsti viļņi, stiprais vējš norauj māju jumtus. Bet Kastīlija un Leona ir apsnigusi – rezultātā nācās slēgt vairākas lielas maģistrāles. Periodiski snieg arī valsts galvaspilsētā Madridē.   

 


Написать комментарий