Daugavpils dome atzina, ka Valsts kontroles atrastās „pārmaksas” 1,36 milj. latu apmērā tomēr nav jāatgriež pilsētniekiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vienā no televīzijas intervijām 2013. gada janvārī pašreizējais Daugavpils domes Iekšējā audita dienesta vadītāja p.i. Vladimirs Pjankovskis paziņoja, ka Valsts kontroles konstatētos nepamatotos iedzīvotāju komunālo pakalpojumu izdevumus deputātiem, pieņemot politisku lēmumu, jākompensē iedzīvotājiem.

Par to, ka iedzīvotājiem jāatgriež it kā pārmaksātā nauda, ziņoja arī daži šī domes sasaukuma deputāti.

Portāls Gorod.lv nosūtīja visiem Daugavpils domes deputātiem vēstules ar jautājumu, vai tiek plānots pieņemt politisku lēmumu un atgriezt pilsētniekiem pārmaksātos 1,36 milj. latus, kurus kā nepamatotus izdevumus atzīmēja Valsts kontrole pēc 2013. gada pārbaudes.
Tā kā par kapitālsabiedrību darbu ir atbildīgs domes izpilddirektors, sniegt atbildi uzdeva tieši viņam, Andrejam Kursītim.

Tātad, kā teikts atbildē, domes lēmumiem jāatbilst valsts likumdošanas un normatīvajai bāzei, tādēļ jebkura domes lēmuma pieņemšanai nevar būt politisks motīvs: tiesiskam lēmumam par „pārmaksām” nav atrasts ne Valsts kontroles revīzijas slēdzienā, ne tiesību normās.

A. Kursītis atgādina, ka pārbaude notika ar mērķi pārliecināties, ka no 2010. gada 1. janvāra līdz 2012. gada 30. aprīlim pašvaldības darbs notika saskaņā ar normatīvajiem aktiem, un Valsts kontroles ieteikumi nesatur norādījumus uzņēmumiem veikt jebkādu „pārmaksu” atgriešanu pakalpojumu saņēmējiem.

Valsts kontroles revīzijas secinājumi satur revīzijas gaitā iegūto Valsts kontroles viedokli par darbību atbilstību normatīvo aktu prasībām, un Valsts kontroles konstatācijas nerada uzņēmumiem tiešas juridiskās sekas, konkrētā gadījumā – saistošu pienākumu atgriezt „pārmaksas” pakalpojumu saņēmējiem, ziņo pašvaldība. Šāds secinājums izriet arī no Augstākās tiesas lēmuma.

Pēc šādiem paskaidrojumiem A. Kursītis savā vēstulē atgādina, ko tieši jaunais domes sastāvs ir paveicis iedzīvotāju labā. To vidū – municipālo uzņēmumu darbības novērtējums un uzlabošana, pašvaldības piedalīšanās kapitālsabiedrībās novērtējums, uzņēmumu darba stratēģiju apstiprināšana un pilsētas attīstības programmas apstiprināšana.

Tāpat atzīmēsim, ka 2010. gadā pašreizējais vicemērs Pēteris Dzalbe, kuru tajā laikā noņēma no Revīzijas komisijas vadītāja amata, turklāt to izdarīja mērs Jānis Lāčplēsis, paziņoja, ka viņš ir piedzīvojis fiasko, jo nebija komandas cilvēks.

Zīmīgi, ka komisija P. Dzalbes vadībā tajā laikā pārbaudīja tieši uzņēmuma DzKSU darbu.


Написать комментарий