Februāra sākums Latvijā bijis 3,2 grādus siltāks nekā parasti

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Februāra pirmā dekāde kopumā Latvijā bija 3,2 grādus siltāka par normu. Tikpat strauji kā janvārī atnācis, līdz ar februāra pirmajām dienām aukstums atkāpās.

Vēl 30. janvārī diennakts vidējā gaisa temperatūra bija desmit, 31. janvārī – sešus grādus zemāka par normu, bet 2. februāris jau bija vienu grādu siltāks par ilggadīgiem vidējiem rādītājiem, BNN noskaidroja Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Turpinot paaugstināties, diennakts vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā no 7. februāra līdz pat dekādes beigām jau bija virs nulles un 6-7 grādus augstāka par normu. Dienā atkusnis bija visā Latvijā, maksimālā gaisa temperatūra sasniedza +4…+6 grādus.

Visaukstākā nakts šajā dekādē bija uz 5. februāri, kad minimālā gaisa temperatūra teritorijas lielākajā daļā svārstījās ap -10 grādiem, viszemāk – līdz -16,2 grādiem – noslīdot Madonā.

Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 79% no normas ar teritoriālajām svārstībām no 34-42% Rucavā un Liepājā līdz 135% Daugavpilī un 145% Salacgrīvā. Visvairāk nokrišņu bija 1.februārī, Salacgrīvā šīs diennakts nokrišņu daudzums pārsniedza visas dekādes nokrišņu normu.

Perioda laikā, temperatūrai paaugstinoties, arvien vairāk nokrišņu sasniedza zemi lietus veidā, dekādes pirmajā pusē daudzviet veidojot apledojumu, bet turpmāk kausējot jau tā plāno sniega segu. 11. februāra rītā sniega sega vairs bija tikai dažviet Austrumlatvijas augstākajās vietās.

Arī vējš visstiprākais bija 1. februārī, brāzmās teritorijas lielākajā daļā sasniedzot 15-20 m/s.


Написать комментарий