KNAB apņēmies izskaust partiju «melnās kases»

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kā savu tuvākā laika mērķi nospraudis cīņu ar partiju "melnajām kasēm", rosinot ļaut partijām ziedot tikai noteiktu daļu no ieņēmumiem. 

Pašlaik kā viens no variantiem tiek apsvērts ļaut ziedot vien desmito daļu ienākumu, - informē LTV raidījums "de facto".

Aptuveni desmitā daļa no ziedotājiem, kuri nolēmuši savus līdzekļus atvēlēt politiskajām partijām Latvijā, tām ziedojuši pilnīgi visus savus ieņēmumus, kas rada jautājumus par ziedoto līdzekļu faktisko izcelsmi.

KNAB ieskatā daudz jautājumu rada ne tikai visu ieņēmumu ziedošana, bet arī tad, ja kāds izvēlas partijai atvēlēt, piemēram, 80% vai pusi no gada ieņēmumiem.

Aptuveni desmitā daļa ziedotāju, tas ir - pat vairāki simti cilvēku - kādai no partijām spēj noziedot pat pilnīgi visus savus ienākumus. Šie ziedojumi rada aizdomas, ka partiju kasēs joprojām ieplūst nauda, kuras patiesā izcelsme vismaz kontroles pusei nav zināma.

Cīņu pret partiju melnajām kasēm KNAB pasludinājis par savu prioritāti, tomēr, nemainot likumdošanu, šo cīņu ir visai vienkārši zaudēt. Tāpēc birojs jau šogad izstrādās jaunus grozījumus Partiju finansēšanas likumā.

Trīs četrus mēnešus pirms vēlēšanām ziedojumu skaits un apjoms pieaug pat septiņas reizes. KNAB atzīst, ka viņiem piešķirtie resursi un instrumenti, lai izsekotu iespējami svešas naudas ziedošanai partijām, ir nepietiekami. Personu ieņēmumu pārbaude ir ilgstoša un tā ne vienmēr notiek.

KNAB norāda, ka pārbaudes procesu paildzina arī Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) pārbaudes, - ja KNAB nosūta iepriekšējā mēnesī saņemto ziedojumu pārbaudei VID, lai tas iekļauj viņu savā audita plānā, tad tiek saņemta atbilde, ka VID izvērtēs un konkrēto personu pārbaudi iekļaus nākamā gada plānā.

Par būtiskiem partiju finansēšanas likuma pārkāpumiem tagad likums paredz arī kriminālatbildību.


Написать комментарий