Lietuvas ekspertiem gatavs slēdziens, pētot Rīgas pils ugunsgrēka iemeslus

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Latvijā piektdien, 31.janvārī, ierodas Lietuvas Ugunsgrēku izmeklēšanas centra divi eksperti, lai nodotu Valsts policijas (VP) izmeklētājiem Rīgas pils ugunsgrēka izcelšanās iemesla un vietas ekspertīžu rezultātus.

Rīgas pils, kurā noritēja rekonstrukcijas darbi, dega pērn 20. jūnijā, un policija solīja, ka jau rudenī būs zināms, kāpēc tā aizdegusies. Pēc tam sekoja termiņa pagarinājumi, jo lietuviešu kolēģu darbi ieilga, raksta Latvijas Avīze.

Lietuvas Ugunsgrēku izmeklēšanas centra direktors Donats Lipinsks stāsta, ka process bijis samērā ilgs – eksperti vairākas reizes braukuši uz Rīgu, ņēmuši pārogļojušās koksnes paraugus laboratoriskiem izmeklējumiem, lai analizētu temperatūras iedarbību, kas palīdz konstatēt ugunsgrēka sākumpunktu un cēloni. Visu informāciju vajadzējis precīzi iztulkot no lietuviešu uz krievu valodu, lai Latvijas izmeklētāji to nepārprastu un nerastos nekādas interpretācijas iespējas. Lipinsks: «Mūsu likumi liedz sabiedrībai izpaust informāciju par ekspertīzes rezultātiem. Jūsu izmeklētājiem nebūs viegli, jo viņu rīcībā jau nodoti vairāki citi ekspertīžu rezultāti – gan celtniecības firmu, gan arī pasūtītāja un apdrošinātāja uzdevumā izdarīto. Izmeklētāji droši vien ņems vērā to, kurā būs visobjektīvākie argumenti.»

Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Toms Sadovskis uz jautājumu, kad policija ziņos sabiedrībai par pils degšanas iemesliem, atbildēja: «Kamēr neesam saņēmuši Lietuvas kolēģu izmeklēšanas rezultātus, komentārus nesniegsim.»

Jau iepriekš pils atjaunošanas darbu pasūtītājs Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) ziņoja, ka iestādes pieaicinātie eksperti secinājuši – ugunsgrēks izcēlies būvdarbu zonā no atklāta uguns avota. VNĪ prasīšot piedzīt zaudējumus (apmēram sešus miljonus eiro) no būvniekiem – pilnsabiedrības SBRE, kas ir būvniecības kompāniju Re&Re un Skonto būve izveidota apvienība. VNĪ valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane pastāstīja, ka esot vērsusies pie abiem ar pils atjaunošanu saistītajiem apdrošinātājiem – Baltijas apdrošināšanas nama un BTA – ar prasību par zaudējumu atlīdzību. Ja būvnieki un apdrošinātāji atteiksies tos segt, VNĪ lems par prasības sniegšanu tiesā.

Savukārt BTA ir noslēgusi līgumu ar starptautiski sertificētu un neatkarīgu ugunsgrēku izmeklēšanas ekspertu Robertu Edvardsu no Lielbritānijas. Līdzīgi rīkojušies arī pils remontētāji pilnsabiedrība SBRE, kuri sadarbojas ar Apvienotās Karalistes Ugunsgrēku izmeklētāju apvienības prezidentu un Starptautiskās ļaunprātīgās dedzināšanas izmeklētāju apvienības pirmo viceprezidentu, kurš neuzskata, ka ugunsgrēkā būtu vainojami darbu veicēji.

Rīgas pils atjaunošanas padomes vadītājs Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis uzskata, ka, visticamāk, ekspertīžu rezultāti tiks apstrīdēti tiesā, jo tajos nav ne vismazākās vienprātības.


Написать комментарий