Katrās 11 dienās Latvijā iet bojā viens strādājošais

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Darba traumas Latvijā kļūst arvien izplatītākas – brīdina Valsts darba inspekcija, un arī apdrošināšanas sabiedrības BALTA dati liecina, ka katru gadu notiek aptuveni 2 000 dažādu nelaimes gadījumu, no kuriem vismaz 5% notiek darbavietās.

Visbiežāk darba traumas tiek gūtas, kad darbinieki savainojas, strādājot ar darba tehniku. Vidējā izmaksātā atlīdzība par darba laikā gūtu traumu ir 380 eiro, informē apdrošinātājs.

Kā rāda Valsts darba inspekcijas dati, Latvijā darba traumas ir īpaši nopietna problēma, kurai nepieciešams pievērst arvien lielāku uzmanību. Statistika apliecina, ka kopumā Latvijā katru gadu darbavietās cieš vairāk nekā 1 000 cilvēku, šim skaitam arvien palielinoties. Arvien pieaug arī darbavietās bojā gājušo skaits, piemēram, 2012.gadā, pildot darba pienākumus, bojā gājuši 34 cilvēki, kas ir vidēji viens bojāgājušais katrās 11 dienās.

«Lai arī katra darbavieta cenšas nodrošināt atbilstošus darba apstākļus, tomēr ir pietiekami daudz nelaimes gadījumu, kad darbinieki gūst traumas, kas dažos gadījumos var novest arī pie letāla iznākuma. Katru gadu darba traumas gūst aptuveni 100 cilvēku no tām darbavietām, kuras ir apdrošinātas BALTA. Visbiežāk šo nelaimes gadījumu rezultātā tiek traumēta vai pat zaudēta kāda ķermeņa daļa, piemēram, pirksti,» skaidro uzņēmuma nelaimes gadījumu apdrošināšanas produkta vadītāja Sandra Pietkēviča.

Kā liecina portāla darbatiesības.lv apkopotie dati, visbiežāk darba traumas tiek gūtas nozarēs, kas ir saistītas ar paaugstinātu risku, piemēram, apstrādes rūpniecībā, pārtikas ražošanā, transporta nozarē, darbā ar elektroierīcēm, vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozarē, būvniecībā. Šādi negadījumi darbā visbiežāk notiek darbinieku neuzmanības, kā arī darba devēju nepilnīgās darbinieku kontroles un instruēšanas dēļ. Visvairāk darba traumas gūst strādnieki, kuru darba stāžs konkrētajā darbavietā ir līdz vienam gadam.

BALTA pārstāve norāda, ka visnepatīkamākā statistika darba traumu iegūšanā bija 2011. gadā, kad kopumā no visiem apdrošināšanas kompānijā reģistrētajiem nelaimes gadījumiem 7% bija notikuši tieši darbavietās. Lai arī procentuāli šis skaitlis ir neliels, gada laikā tas tomēr ir nopietns daudzums nelaimes gadījumu, kas ietekmē gan uzņēmumu, gan arī paša cietušā ģimeni.

Apdrošinātāja pieredzē lielākā izmaksātā atlīdzība par darba traumu ir bijusi EUR 7 114, kad 2011.gadā kāds vīrietis, liekot akas grodus, guva galvas traumu, kad viņam uzkrita ekskavatora strēle. Tāda pat summa tika atlīdzināta kādam vīrietim arī 2009. gadā, kad strādnieks smagās automašīnas piekabes pacelšanas laikā saņēma strāvas triecienu, piekabei netīšām aizskarot elektrības vadus.


Написать комментарий