Izstrādāta Amatniecības un radošās izglītības centra „Vaboles muiža” infrastruktūras attīstības koncepcija

foto: panoramio.com
foto: panoramio.com

9. janvārī Izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejas sēdē Daugavpils novada Kultūras pārvaldes vadītāja Ināra Mukāne izvirzīja jautājumu par Vaboles vidusskolas kopmītnes un darbnīcas rekonstrukciju ar mērķi tur izveidot Amatniecības un radošās izglītības centru. 

Turklāt tika izskatīta arī jau minētā centra infrastruktūras attīstības koncepcija ar nosaukumu „Vaboles muiža” 2014. – 2016. gadam.
„Galvenais šī projekta uzdevums ir uzlabot Skrindu dzimtas muzeja infrastruktūru, kura šobrīd atrodas bēdīgā stāvoklī – tur nav kanalizācijas, un elektroapgāde ir niecīga, vārdu sakot, tur ir tāds stāvoklis, kurš 21. gadsimtā neļauj pilnvērtīgi strādāt. Jau pērn kopā ar klātesošo muzeja vadītāju un Attīstības nodaļas pārstāvi, kā arī ar Būvvaldi un izpilddirektori mēs strādājām pie idejas, kā var uzlabot muzeja stāvokli un labāk izmantot ES fondus”, – sāka I. Mukāne.

Pēc Izglītības pārvaldes vadītājas vārdiem Vaboles muižā būtu racionālāk atrast jaunas telpas muzejam, par kurām varētu kļūt Vaboles skolas kopmītne (vēsturiski – Vaboles muižas īpašnieka māja), kā arī Vaboles vidusskolas darbnīca (vēsturiski – Vaboles muižas ledus pagrabs un virsbūve), kuras tiek plānots rekonstruēt. 

Runājot par attīstības koncepciju, tās mērķi ir paplašināt Skrindu dzimtas muzeja darbību, radot ap to plašāku radošo teritoriju – tematisku ciematu ar jauniem radošo industriju un tūrisma piedāvājumiem, kā arī veicināt sabiedrības saliedēšanos, attīstīt sociālo uzņēmējdarbību, sniegt zināšanas amatniecības un mājražošanas uzņēmumu veidošanā un radīt platformu radošās izglītības attīstībai laukos.

Turklāt nākotnē jaunajās rekonstruētajās telpās varētu attīstīties jauni tūrisma piedāvājumi, tādēļ varēs izskatīt mārketinga, kultūras un tūrisma speciālista amata ieviešanu.

Skrindu dzimtas muzeja vadītāja Aina Pabērza atzīmēja, ka šādas izmaiņas it īpaši nepieciešamas pagasta jauniešiem, kuriem šobrīd nav pulcēšanās vietas.

Savukārt Daugavpils novada domes Plānošanas nodaļas vadītāja Olga Lukaševiča piebilda, ka šim projektam ir potenciāls, un pie tā jāstrādā jau šodien.

Jāatzīmē, ka šīs idejas realizācijai Kultūras pārvalde lūdza Daugavpils novada domes finansējumu 21 343 eiro apmērā.

Ja Izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejas locekļi praktiski uzreiz nolēma atbalstīt telpu rekonstrukciju un centra izveidošanu, nosaucot to par nepieciešamību, tad Finanšu komitejas locekļi, kuri izskatīja šo jautājumu nedaudz vēlāk, interesējās, vai tā izstrādātāji nesaskata iespēju izmantot ne tikai pašvaldības līdzekļus, bet arī Eiropas fondu finansējumu. Kultūras pārvaldes vadītāja atbildēja, ka uz šodienu šādas iespējas nav, tomēr tuvākajā laikā šādi fondi būs atvērti, tādēļ tam ir pienācīgi jāgatavojas.   
 


Написать комментарий