Pašvaldību pārstāvjiem pastāstīja par programmas „Jauniešu garantija”

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

13.decembrī Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) rīkoja starptautisko konferenci „Jauniešu garantija - pasākumi un partnerības”, kurā Latvijas pašvaldību darbiniekus informēja par 2014.-2018.gadā gaidāmajiem pasākumiem programmas „Jauniešu garantija” ietvaros.

Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departamenta jaunatnes lietu vecākā speciāliste Irēna Ivanova paziņoja portālam Gorod.lv, ka konferencē piedalījās ne tikai Latvijas pašvaldību pārstāvji, bet arī nodarbinātības un izglītības speciālisti no Somijas, Austrijas un Slovēnijas. Tika runāts par jauniešu bezdarba problēmas risināšanu, jauniešu izglītības un prakses iespējām.

Pēc I.Ivanovas vārdiem, lielāku rezonansi konferenču dalībnieku vidū izsauca Latvijas Universitātes profesora Mihaila Hazana uzstāšanās, kura laikā viņš minēja, ka neaktīvus jauniešu nevar padarīt par aktīviem. Jauniešu bezdarba līmenis Latvijā atbilst Eiropas valstīs reģistrētajam vidējam līmenim, un Latviju šajā ziņā varētu salīdzināt ar Lielbritāniju.

Pēc jaunatnes lietu vecākās speciālistes domām, programmas „Jauniešu garantija” pasākumu finansējuma procentuālā attiecība ne vienmēr esot pareiza.

Piemēram, 2,7 miljonus eiro jeb 10% no kopējā finansējuma – 30 769 283 eiro plāno novirzīt neaktīvu jauniešu iesaistīšanā „jauniešu radošajās darbnīcās” – pasākumos, kuru mērķis ir iepazīstināt jauniešus ar profesionālo izglītības iestāžu programmām un palīdzēt apgūt kādu profesiju. I.Ivanova atzīmēja, ka nacionālā foruma „Ievirzi Latviju!” ietvaros NVA direktore norādīja, ka šī plānošanas perioda laikā minētā programma tika īstenota un neguva plašu uzņēmēju un profesionālo skolu, kā arī jauniešu atbalstu.

Runājot par citiem programmas pasākumiem, jāatzīmē, ka 6% no finansējuma tiks novirzīti jauniešu neformālajai izglītībai, 17% - programmas, kura paredz jaunieša nodrošināšanu ar pirmo darba vietu, atbalstam, 5% - nepieciešamo prasmju attīstīšanai nevalstiskajās organizācijās, 5% - reģionālās mobilitātes programmas atbalstam, 20% no kopējā finansējuma novirzīs subsidētajām darba vietām, 30% - karjeras konsultācijām. Savukārt 2% no finansējuma novirzīs pasākumiem, kuri veicina uzņēmējdarbības uzsākšanu, 6% - atbalstam darba meklējumos.

I.Ivanova atzīmēja, ka minētā konference neparedzēja grozījumu pieņemšanu un pasākumiem domātā finansējuma pārdali, tas bijis informatīvā rakstura pasākums.


Написать комментарий