Floriste Olga Sverčkauska: Ar audzēkņiem esam izmantojuši visādus materiālus, izņemot eksotiskos augus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vairākumam cilvēku ziemas svētki nav iedomājami bez izrotātas egles. Kāds iegādājas īstu eglīti, kas smaržo pēc skujām, citi dot priekšroku mākslīgām eglītēm, kuras ir daudz praktiskākas, daļa cilvēku vispār atsakās no meža skaistules, atnesot uz mājām vien dažus zarus.

Taču ir cilvēki, kuri šo tradicionālo Ziemassvētku un Jaungada atribūtu veido un izrotā ar fantāziju. Pie šo radošo cilvēku kategorijas pieder arī Bērnu un jauniešu centra „Jaunība” floristikas pulciņa vadītāja Olga Sverčkauska. Otrdien, 17.decembrī, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta viņas un pulciņa audzēkņu darbu izstāde „Ziemassvētku noskaņojumā”.

Izstādē var apskatīt Ziemassvētku vainagus un egles, Jaungada pušķus, gleznas, panno, svētku suvenīrus, kuri ir darināti no visdažādākiem materiāliem, sākot ar koku mizu un lapām un beidzot ar marli, šampanieša korķiem un gliemežnīcām.

Izstādes autore pastāstīja portālam Gorod.lv, ka, veidojot darbus, viņa un viņas audzēkņi esot izmantojuši gandrīz visus iespējamos materiālus, izņemot eksotiskos augus. Tie, pēc Olgas domām, esot pārāk dārgi un tādēļ nav sasniedzami.

O.Sverčkauska šogad svin pedagoģiskās darbības 20 gadu jubileju. Viņas aizraušanās ar floristiku pakāpeniski kļuva par iemīļotāko nodarbi. Ilgus gadus mūsu pilsētas meitenes un zēni ar prieku apmeklē viņas pulciņu un izgatavo ļoti skaistus un sarežģītus darbus. Piemēram, Jaungada egle, kas izveidota no ļoti kaprīza materiāla, kļuva par laureātu republikas mēroga konkursā. Daudzi Olgas audzēkņi kļuva par floristiem, dizaineriem un stilistiem.

Ziemassvētku izstādē ir piedāvāti darbi, kurus pulciņa audzēkņi izgatavoja pēdējo 2 gadu laikā un ar kuriem izcīnīja dažādas balvas.

„Agrāk materiālu, no kura varētu izveidot darbu, sagādāšana bija saistīta ar grūtībām, vajadzēja audzēt dažādas puķes, zāles vai doties uz Rīgu pēc kāda dekora”, dalījās atmiņās O.Sverčkauska.

Viņa dalījās noslēpumā, kas palīdz ilgi saglabāt darbus no puķēm – tās jāapstrādā ar laku, kuru parasti izmanto būvniecībā.

Floristika ne tikai attīsta labu gaumi un fantāziju, bet arī ieaudzina akurātumu, pacietību, māca dažādās situācijās saglabāt mieru. Lai no dabas materiāla izgatavotu nelielu bumbu, jāstrādā vismaz dažas stundas. 

Floriste pateicās saviem audzēkņiem, pasniedzot viņiem saldās dāvanas, savukārt daugavpilieši un pilsētas viesi var sagādāt sev dāvanu, līdz janvāra beigām apmeklējot šo košu svētku izstādi. Iespējams, kādam radīsies vēlme apgūt ko jaunu un izgatavot dāvanas pašu rokām.



Написать комментарий