Samoilovs un Šmēdiņš uzvar, garantējot pirmo vietu rangā

foto: fivb.org
foto: fivb.org

Dienvidāfrikas pilsētā Durbanā turpinās FIVB Pasaules kausa sezonas noslēguma posms.

Noslēdzošajā C grupas spēlē Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš ar rezultātu 2:1 (21:11, 18:21, 15:13) uzveica Polijas duetu Popeks/Pelka, izcīnot pirmo vietu grupā un garantējot vismaz devīto vietu šajā turnīrā. Līdz ar to latvieši ir arī nosargājuši pirmo vietu šīs sezonas kopvērtējumā.

Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš Durbanas "Open" iesāka ar uzvarām pār tautiešiem Mārtiņu Pļaviņu un Aleksandru Soloveju, kā arī apspēlēja šveiciešus Matu Kovāču un Jonasu Kislingu. Abas spēles noslēdzās ar vienādu rezultātu 2:0 (21:15, 21:16). Latvijas dueta pēdējie pretinieki grupu turnīrā bija poļi Dāvids Popeks un Pāvels Pelka, kuri pirmajās divās spēlēs piedzīvoja divus zaudējumus.

Samoilovam un Šmēdiņam šī spēle bija izšķiroša, jo uzvara nozīmētu pirmo vietu C grupā un garantētu vietu astotdaļfinālā, bet, vēl svarīgāk, izpildīt minimālo uzdevumu, izcīnīt devīto vietu, kas latviešiem ļautu triumfēt šīs Pasaules kausa sezonas kopvērtējumā. Kā jau ziņojām, tad pirms šī posma Samoilovu un Šmēdiņu no tuvākajiem sekotājiem, brazīļiem Pedro un Bruno šķīra 258 punkti. Šī turnīra uzvarētāji kopvērtējumā saņem 500 punktus, bet 9. vietā palikušie 250.

Spēli pret poļiem Samoilovs ar Šmēdiņu sāka ārkārtīgi pārliecinoši, izvirzoties vadībā ar 8:3. Arī seta turpinājumā lielas problēmas latviešiem Popeks un Pelka nespēja sagādāt. Rezultāta starpība pakāpeniski turpināja augt, Samoilovam ar Šmēdiņu izcīnot uzvaru pirmajā setā ar rezultātu 21:11. Otro setu labāk iesāka Polijas duets, izvirzoties vadībā ar 3:1. Samoilovs ar Šmēdiņu izlīdzinājumu panāca pie rezultāta 5:5. Spēle turpināja ritēt kā pa viļņiem. Latvijas duets līdz tehniskajam pārtraukumam vēl divas reizes bija spiests atspēlēt divu punktu deficītu, bet atpūtā devās jau atrodoties vadībā ar rezultātu 11:10. Pēc pārtraukuma spēles grožus savās rokās atkal pārņēma poļi, spējot izvirzīties vadībā ar 17:14. Samoilovs ar Šmēdiņu centās lauzt cīņas gaitu, bet šoriez nedaudz pietrūka, piekāpjoties Popekam un Pelkam ar rezultātu 18:21.

Izšķirošā trešā seta ievadā vadību ar rezultātu 3:1 spēja izkārtot Aleksandrs Samoilovs, bet Polijas pāris uzreiz prata panākt izlīdzinājumu. Līdz seta vidum pāri punktus krāja pāramaiņus, nespējot veikt kādu izrāvienu. Tuvu divu punktu pārsvar iegūšanai bija Latvijas duets, bet Samoilovs nedaudz pārcentās, bumbu raidot autā. Dažas izspēles vēlāk sekmīgs blokā bija Šmēdiņš, izvirzot latviešus vadībā ar 10:8. Popeks un Pelks nedomāja padoties, ar labu darbību aizsardzībā atgūstot vadību un piespiežot latviešiem ņemt pārtraukumu - 12:11. Klāt bija seta izskaņa, kurā pāri cīnījās punkts punktā. Pie rezultāta 13:13 Samoilovs divas reizes bloķēja pretinieku sitienus, ļaujot Latvijas duetam gūt panākumu šajā setā ar rezultātu 15:13 un svinēt uzvaru visā mačā ar rezultātu 2:1. Līdz ar to Samoilovs ar Šmēdiņu iekļuvuši turnīra astotdaļfinālā, kas risināsies sestdien, un garantējuši vismaz devīto vietu, lai saglabātu pirmo vietu sezonas kopvērtējumā.


Написать комментарий