Deputāti atļāva atvērt divas spēļu zāles TC “Dvinsk”, aizliedzot turpmāk palielināt spēļu zāļu skaitu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

12.decembrī Daugavpils pilsētas domes deputāti apstiprināja darba grupas, kura tika izveidota novembra vidū un izstrādāja priekšlikumus par azartspēļu organizācijas problēmu risināšanu Daugavpilī, rekomendācijas.

Atgādināsim, ka oktobrī un novembrī deputāti apstiprināja divus lēmumus par divu spēļu zāļu atvēršanu tirdzniecības centrā „Dvinsk” (Sakņu ielā 15): firma “Olympic Casino Latvia” atvērs šeit jaunu spēļu zāli, bet SIA “Post Nevada” pārcels Rīgas ielā 65 esošo spēļu zāli. Taču pēc tam, kad apstiprināšanai tika iesniegts jautājums par totalizatora atvēršanu 18.novembra ielā 171-31, t.i., dzīvojamā mājā, pēc pilsētas mēra Jāņa Lāčplēša ierosinājuma jautājums tika noņemts no apstiprināšanas, un tika izveidota darba grupa, kura izstrādāja jaunu spēļu zāļu atklāšanas vadlīnijas, kas tiktu ņemtas vērā, pieņemot šāda veida lēmumus. Grupas priekšsēdētājs ir pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Rodionovs, tajā darbojas deputāti Rita Strode, Reinis Joksts, Biznesa attīstības nodaļas vadītājs Vladimirs Nadeždins un Domes Iekšējās inspekcijas juriste Marina Dimitrijeva.

Grupas atskaitē tiek norādīts, ka azartspēļu organizācijas procesa tiesiskais regulējums ir viena no jomām, kurā dažādās valstīs vērojamas būtiskas atšķirības morāles, reliģijas un kultūras aspektos. Visas ES valstis pret azartspēļu organizāciju ir izvirzījušas stingras prasības, Latvijā pastāv Likums par izlozēm un azartspēlēm, kura mērķis ir aizstāvēt spēlētāju tiesības un sabiedrības intereses. Likums nosaka pašvaldības tiesības regulēt azartspēļu organizāciju, izsniedzot atļauju organizēt azartspēles, pašvaldība izvērtē, vai to organizācija kādā konkrētā vietā neierobežo iedzīvotāju intereses. No likuma izriet, ka pašvaldībā jābūt konkrētiem kritērijiem, kuri tiks ņemti vērā, pieņemot lēmumu par azartspēļu organizāciju konkrētā vietā.

Darba grupa konstatēja, ka uz 1.novembri dažādos Daugavpils mikrorajonos darbojās 15 spēļu zāles, tika izsniegtas vēl 2 atļaujas (licences vēl neesot saņemtas). Izstrādājot priekšlikumus, grupa ņēma vērā, ka azartspēles var novest pie psiholoģiskās atkarības, kā arī to, ka Daugavpilī esot neliels spēļu zāļu blīvums: uz vienu zāli Daugavpilī ir 5,9 tūkst. iedzīvotāju (piemēram, Rīgā – viena zāle uz 4,26 iedzīvotājiem).

Tādējādi darba grupa ir izstrādājusi 4 galvenos priekšlikumus: esošo zāļu skaitu nedrīkst palielināt, pirms Domes deputāti pieņems lēmumu par azartspēļu organizācijas atļaujas izsniegšanu, jautājums jānodod izskatīšanai Izglītības un kultūras jautājumu komitejas sēdē. Tāpat grupa noteica, kas jāņem vērā, pieņemot lēmumu par licences izsniegšanu, - publiskās apspriešanas gaitā izteiktais iedzīvotāju negatīvais viedoklis; kultūras, izglītības un reliģisko iestāžu, bērnu rotaļu laukumu tuvums; cilvēku pārvietošanās intensitāte, ja pastāv risks, ka spēļu zāli apmeklēs cilvēki, kuriem nebija šāda mērķa. Biznesa attīstības nodaļas uzdeva veikt pastāvīgu zāļu monitoringu un informēt Izglītības un kultūras jautājumu komiteju.

Priekšlikumu apstiprināšanas gaitā deputāts Aivars Broks atzīmēja, ka viņu mulsina tas, ka, neskatoties uz spēļu zāļu nelielu blīvumu, Daugavpils pilsētas dome tomēr aizliedz nākotnē palielināt to skaitu, kas no biznesa viedokļa esot neloģiski. Deputātam paskaidroja, ka, izņemot biznesa plānus, jāņem vērā arī citi faktori, kuri negatīvi ietekmē cilvēkus. Tāpat viņam paziņoja, ka apstiprināmie priekšlikumi nav likums, tādēļ, ja uzņēmējs spēļu zāli vēlēsies atvērt kaut kur nomalē un iedzīvotāji nebūs pret, iespējams, Dome to atļaus.

Rezultātā deputāti apstiprināja darba grupas priekšlikumus. Grupas priekšsēdētājs Dmitrijs Rodionovs pēc sēdes portālam paziņoja, ka grupas ierosināto priekšlikumu vidū esot principiāli svarīgs priekšlikums – pieņemot lēmumu par atļaujas izsniegšanu par jaunas spēļu zāles atvēršanu, deputātiem būs tiesības atteikt atļaujas izsniegšanā, pamatojoties uz iedzīvotāju viedokli.

Tāpat kļuva zināms, ka sākas iedzīvotāju, kuri dzīvo 18.novembra ielā 171, viedokļu noskaidrošana sakarā ar firmas vēlmi atvērt mājā totalizatoru. Ja iedzīvotāji iestāsies pret, atļauja netiks izsniegta.

Nobeigumā jāatzīmē, ka lēmums par jaunu spēļu zāļu atvēršanas aizliegumu tika pieņemts pēc tam, kad bija izsniegtas atļaujas atvērt zāles TC „Dvinska”, kuras viens no īpašniekiem ir deputāts Jevgeņijs Carevs. 


Написать комментарий