LAŠOR: krievvalodīgajiem ir pamats pieprasīt apmācību skolā tajā valodā, kurā tiek audzināti bērni

foto: valoda.lv
foto: valoda.lv

Ziņots, ka valsts Tiesībsarga birojs veicis monitoringu mazākumtautību skolās un izteicis priekšlikumu noteikt, ka turpmāk izglītība skolēniem vidusskolā ir tikai valsts valodā.

"Mēs protestējam pret to, ka valsts galvenā tiesībsarga vadītā iestāde piedāvā likvidēt Latvijai tradicionālo valsts nodrošināto mazākumtautību izglītības sistēmu. Mūsu sabiedrības saliedēšanās nav iedomājama bez Latvijas iedzīvotāju savstarpējas uzticēšanās, kuras pamatā ir cieņpilna attieksme pret katra cilvēka nacionālajām jūtām. Labi saprotot, kāda nozīme latviešu valodai ir latviešu tautas pašnoteikšanās procesā, mēs neatbalstījām priekšlikumu noteikt krievu valodu par otro valsts valodu," apgalvo Latvijas krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācija (LAŠOR).

"Taču vienlaikus krievvalodīgajiem iedzīvotājiem ir pilnīgs pamats pieprasīt, lai par viņu samaksātajiem nodokļiem valsts viņiem nodrošinātu apmācību skolā tajā valodā, kurā viņi audzina savus bērnus. Mēs esam pārliecināti par to, ka, lai skolēni pilnvērtīgi apgūtu savu dzimto valodu, attīstītos viņu prāta spējas un pašcieņa, kā arī lai viņi apzinātos savu kultūras un nacionālo identitāti, mācībām skolā ir jānotiek valodā, kuru lieto ģimenē," savu paziņojumu turpina LAŠOR.

Apvienība uzskata, ka mācību noteikšana mazākumtautību skolu vidējās izglītības posmā tikai valsts valodā nevis apvienos, bet sašķels valsti pēc etniskās piederības. Tiks pārkāptas starptautiskās saistības, ko ir uzņēmusies Latvijas Republika, kā arī pārrautas vēsturiski izveidojušās tradīcijas skolmācībā mazākumtautību valodās, ar kurām Latvija ir vienmēr lepojusies.

LAŠOR cer uz izpratni un piepras paskaidrojumus no Tiesībsarga, kura vārdā ir runājis viņa vadītais birojs.


Написать комментарий