Pierādīts: holesterīns spēj stimulēt krūšu vēža attīstību

foto: ilive.com.ua
foto: ilive.com.ua

Holesterīna metabolisma produkts ir krūšu dziedzera vēža izraisītājs. Holesterīns, paaugstinot audzēja aktivitāti un agresivitāti, spēj ietekmēt sieviešu krūtis tāpat kā hormons estrogēns.

Savstarpēji ir cieši saistīts krūts vēzis un aptaukošanās, kuras gadījumā ir iespējama holesterīna līmeņa paaugstināšanās asinīs. Paaugstinātā holesterīna līmeņa un aptaukošanās savstarpējā saistība veicina krūts onkoloģiskās slimības rašanos.

Savstarpējās sakarības mehānismu noskaidroja ASV Djūka universitātes zinātnieks Donalds Makdonels un viņa kolēģi. Raksts par zinātnieku pētījumu publicēts žurnālā Science. Pētījuma tēma attiecās uz holesterīnu. Daudzo eksperimentu rezultātā zinātniekiem izdevās atklāt holesterīna blakus produktu – 27–hidroksiholesteronu jeb 27HC. Kā izrādījās, šis atvasinātais produkts darbojas analoģiski estrogēnam. Statistika liecina, ka audzēju rašanās un augšanā šis produkts ir galvenais, – ziņo eurosmi.ru.

Tālāk zinātniekiem izdevās konstatēt sakaru starp fermenta, kurš izstrādā 27HC, aktivitātes pakāpi un audzēja agresivitātes pakāpi. Viņi pierādīja, ka audzējs ir izturīgs pret daudzām pretvēža zālēm, pateicoties paaugstinātam 27HC līmenim.

Visus eksperimentus zinātnieki veica ar pelēm. Tomēr pētījuma autori pierādīja, ka pētījuma rezultāti izplatās arī uz cilvēku organismu. Pamatproblēma ir ferments, kurš spēj pārvērst holesterīnu pietiekami bīstamā metabolisma produktā, kā arī par 27HC.

Neskatoties uz to, ka ķīmijas terapija pilnveidojas, ņemot vērā visus nākamos pētījumus šajā nozarē, galvenais ieteikums slimniekiem – vērīga attieksme pret holesterīna līmeni.  


Написать комментарий