Medvedevs par Krievijas ekonomiku: «skāba», tomēr labāka nekā Eiropā

foto: government.ru
foto: government.ru

„Lietu stāvoklis mūsu ekonomikā droši vien, tāpat kā vairākumā attīstītu tirgu, arī ir diezgan sarežģīts. 

Es nesen lietoju šādu terminu – „skābs stāvoklis”, – pastāstīja Dmitrijs Medvedevs tradicionālajā televīzijas intervijā „Saruna ar premjerministru”.

Viņš domā, ka kopumā Krievijas ekonomikas stāvoklis „ir nedaudz labāks nekā Eiropā”: mums ir noteikta izaugsme. Mēs rēķinājāmies ar 3 – 3,5% pieaugumu, bet rezultātā iegūsim apmēram 1,5%, - paziņoja Medvedevs, atzīmējot, ka Eiropā izaugsmes nav, jo tur notiek rūpniecības samazinājums.

Salīdzinājumam atgādināsim vadošo pasaules ekonomiku IKP pieauguma datus. Pēc Deutsche Bank analītiķu prognozēm 2014. gadā ASV IKP pieaugs par 3,2% salīdzinājumā ar šī rādītāja pieaugumu 2013. gadā, kurš sastādīja 1,8%; Eiro zonas ekonomikas pieauguma tempi sasniegs 1,2% pēc pērnā gada samazinājuma par 0,2%;  Ķīnā gaidāms IKP pieaugums 8,6% pret 7,8% šogad.

Pēc Medvedeva vārdiem Krievijas ekonomika tomēr demonstrē zināmu izaugsmi, kaut gan ne tādu, kā tika plānots: 3 – 3,5% vietā tā sastādīs apmēram 1,5%. „Mēs nevarēsim radikāli mainīt situāciju, ja pasaules ekonomika nīkuļos, – viņš sūrojās. – Mēs esam kļuvuši par integrētās pasaules ekonomikas daļu un izjūtam visas grūtības, tāpat kā visa pasaule”. – ziņo newsru.com.

Premjers paziņoja, ka Krievijai ir drošības spilvens ekonomikas problēmu rašanās gadījumā – zelta un valūtas rezerves 700 miljardu dolāru apmērā. „Papildus tam, ka mūsu ekonomika pieaug, nevis samazinās, pie mums ir zems bezdarba līmenis, neliels IKP parāds, mums ir labas zelta un valūtas rezerves 700 miljardu dolāru apmērā”.

„Kopumā pie mums pastāv normāla ekonomisko procesu regulācija, bet tas nenozīmē, ka mēs varam atslābināties”, – paziņoja Medvedevs.

Sarūsējis ūdens var tecēt arī no premjerministra krāna

No globālās ekonomikas problēmām premjers pārgāja uz vietējām, komunālā rakstura problēmām. Viņš atzinās, ka no viņa krāna, tāpat kā no prezidenta Vladimira putina krāna, tek sarūsējis ūdens – „tādas ir komunikācijas”.

„Ja prezidents saka, ka no viņa krāna periodiski tek sarūsējis ūdens, tas nozīmē, ka arī no mana krāna tas tek – mēs dzīvojam kaimiņos”, – teica Medvedevs intervijā Krievijas televīzijas kanāliem.

Problēmas dzīvokļu komunālās saimniecības sfērā satrauc vairākumu mūsu pilsoņu”, tādēļ premjers solīja ar tām obligāti nodarboties ar divkāršu enerģiju.

Pirms Krievijas tautas frontes foruma Vladimirs Putins atzinās, ka sastopas ar dzīvokļu komunālās saimniecības problēmām. „Iedomājaties, ka pat no mana krāna reizēm tek sarūsējis ūdens, Smieklīgi, bet fakts”, – paziņoja prezidents foruma dalībniekiem.  

Priekšapmaksu par komunālajiem pakalpojumiem maksās tikai nemaksātāji

Ideja ieviest priekšapmaksu par komunālajiem pakalpojumiem tiek apspriesta, un tās ieviešanas gadījumā tā skars tikai nemaksātājus, paziņoja Dmitrijs Medvedevs. „Runa ir par situāciju, kad maksājumu kavējumi sastāda vairāk nekā pusgadu”.

Premjers atzina, ka priekšapmaksas ideja tiek tikai apspriesta un „galīgais lēmums nav pieņemts”. „Neviens nesaka, lai priekšapmaksu veiktu visi pilsoņi. Pie mums 94% pilsoņu laikā norēķinās par komunālajiem pakalpojumiem”, – Krievijas pilsoņus nomierināja Medvedevs.

Premjers sola sodīt budžeta zagļus

Dmitrijs Medvedevs apsolīja sodīt un saukt pie kriminālatbildības tos, kuri zog budžeta naudu lielu objektu celtniecības procesā un federālā mēroga pasākumu sagatavošanas procesā.

„Jāseko tam, kā tas tiek tērēts, bet tos, kuri zog šo naudu, protams, jāsoda”, – paziņoja Medvedevs.

Intervētāji pievērsa premjera uzmanību tam, ka lielās būves: Olimpiādes sagatavošanu Sočos, vērienīga sporta un infrastruktūras objektu celtniecību, sagatavošanos Futbola pasaules čempionātam pavada budžeta līdzekļu zādzības.

„Kolīdz parādās „liela nauda”, parādās arī tie, kuri grib tur piedalīties ar pretlikumīgu pozīciju, – atzina Medvedevs. – Un tā ir patiesība”. Tādēļ viņš paziņoja, ka „kādu jāsauc pie kriminālatbildības, kādu vienkārši nav jāpielaiž pie būvēm”. „Bet ir jābūvē”.

Medvedevs nedomā, ka viņam ar prezidentu Putinu ir domstarpības par nodokļu kriminālās atbildības likumu. „Mums ar prezidentu viss ir kārtībā”, – viņš teica, atbildot uz jautājumu tiešajā ēterā.

„Prezidents izteica noteiktus uzdevumus … Gala rezultātā jāpaskatās, kā strādās jaunais krimināllikums, jārada efektīva kriminālā un nodokļu likumdošana, – teica Medvedevs. – Šajā pasaulē nav nekā mūžīga”.

Atgādināsim, ka Putins pieprasīja koriģēt nodokļu likumdošanu. Nodokļu likumdošanas liberalizācijas dēļ vairs nestrādā pantu virkne, tādēļ ir nepieciešama to koriģēšana.

Iepriekš Putins iesniedza Valsts domē likumprojektu, kurš atļauj ierosināt krimināllietas, pamatojoties uz Iekšlietu ministrijas materiāliem. Saviem kritiķiem, kuru vidū tika pamanīts arī Medvedevs, viņš piedāvāja atstāt amatu.

Medvedevs neuzskata Centrālās bankas darbības par „tīrīšanu”

Valdība un CB negrasās mākslīgi stimulēt banku sektora konsolidāciju un regulatora darbības, kurš pēdējo nedēļu laikā atsauca vairāku lielu banku licences. Tā nebija mērķtiecīga kampaņa, – paziņoja premjerministrs Dmitrijs Medvedevs.

„Kādas var būt tīrīšanas banku sektorā?, – viņš teica. – Mūsu uzdevums ir noturēt stabilitāti. Mūsu banku sistēma ir moderna un droša. To sagatavoja deviņdesmito gadu un šī gadsimta krīze. Mēs to tikai pielāgojam jaunajām realitātēm”, – teica premjers.

„Mēs neizmantojam nekādus mākslīgus pasākumus. CB ir saņēmusi finanšu uzraudzības funkcijas un tai jānoskaidro, kas notiek. Banku virkne pārkāpa likumu un neievēroja normatīvus. Tos, kuri neizpilda prasības – jāslēdz, – viņš atzīmēja. – Nav vērts izskatīt dažu banku licenču atsaukšanu kā kaut ko pārāk ordināru”, – uzsvēra premjers. 


Написать комментарий