KF un ES veica soli uz bezvīzu režīmu – saskaņoja jautājumu par biometriskajām dienesta pasēm

foto: Russian Look
foto: Russian Look

Krievijai un Eiropas Savienībai izdevās saskaņot jautājumu par biometriskajām dienesta pasēm, kuras ir viens no nosacījumiem vienošanās sagatavošanai par vīzu režīma vienkāršošanu starp Maskavu un Briseli.

„Par kategorijām un dienesta pasu daudzumu mums patlaban no Eiropas Savienības puses nav pretenziju. Patlaban mums ir apmēram 15 tūkstoši biometrisko dienesta pasu, un mēs partneriem apliecinājām, ka tuvākajā perspektīvā to skaits nepārsniegs 16 tūkstošus. Pēc mūsu datiem ES dalībvalstīs pašlaik ir vairāk nekā 180 tūkstoši biometrisko dienesta pasu”, – "Интерфакс" citē KF ĀM īpašo uzdevumu sūtni Anvaru Azimovu.

Azimovs precizēja, ka starptautiskā militārā kontingenta un valstu korporāciju pārstāvji tika izņemti no dienesta pasu īpašnieku saraksta, uz kuru attieksies bezvīzu režīms.

Pirms mēneša sūtnis atzīmēja, ka vīzu režīma vienkāršošanu starp Krieviju un Eiropas Savienību traucē domstarpības personu datu aizsardzības jautājumos. Šodien viņš paziņoja, ka ES mēģinājums saistīt vienošanās parakstīšanu ar personu datu problēmas atrisināšanu nav pieņemams.

„Stāvoklis un situācija ap modernizētās vienošanās projekta parakstīšanu par vīzu izsniegšanas vienkāršošanu mūs satrauc. Process Krievijas puses vainas dēļ apstājās zināmā mērā mūsu partneru – Eiropas Komisijas, Briseles, ES dalībvalstu dēļ”, – teica diplomāts. Azimovs atzīmēja, ka jau līdz vasarai Krievijas puse iztīrīja „pārrunu laukumu visos jaunās vienošanās projekta punktos”.

Tomēr jautājums par personu datiem nebija vienīgais „klupšanas akmens” KF un ES attiecībās. Pārrunu gaitā Eiropas puse pieskārās par seksuālo minoritāšu stāvoklim Krievijā pēc pieņemtā „pretgeju likuma”. Krievijai tas radīja neizpratni, diplomāti atzīmēja, ja izmantotu brīvību loģiku visur, tad var nonākt līdz tam, ka pārrunu par bezvīzu režīmu gaitā radīsies priekšlikumi par narkotiku un pedofilijas legalizēšanu.

Citiem vārdiem runājot, uz šo brīdi situācija ir šāda: līdz Soču Olimpiādei ieviest ES un Krievijas bezvīzu režīmu neizdosies. „Ir acīmredzams, ka mēs to neizdarīsim līdz Olimpiskajām spēlēm pēc tā darba rakstura līmeņa, kurš pastāv ar partneriem, nespēsim ieviest bezvīzu režīmu arī 2014. gadā, – teica Azimovs. Mums gribētos pabeigt galvenos darbus 2014. gadā, tai skaitā sagatavot vienošanās projektu, lai 2015. gadā ES un KF vadītāju solījumus un paziņojumus izpildītu praktiskajā plāksnē”.


Написать комментарий