Lielbritānija: pilsoņus gaida pensionēšanās vecuma paaugstināšana

foto: joinfo.com
foto: joinfo.com

Visi Lielbritānijas pilsoņi, kuri piedzima pagājušā gadsimta 90. gados, varēs doties pelnītā atpūtā tikai pēc 2060. gada. 

Angļu pensionēšanās vecuma izmaiņas, kuri patlaban ir vecāki par 40 gadiem, neskars. Pēc iepriekšējiem aprēķiniem šīs reformas ieviešana palīdzēs ietaupīt 500 miljardus eiro tuvāko piecu desmitgažu laikā, raksta The Guardian. Bez problēmām neiztika arī ASV, kurās pensiju sistēma ir apdraudēta.

Jāatzīmē, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana ir ilgākā Lielbritānijas valdības programma kopš 1908. gada, kad ieviesa valsts pensiju. Patlaban Džordžs Osborns izteica priekšlikumu izmantot jaunu formulu, kura ir piesaistīta vidējam mūža ilgumam. Turklāt pensionēšanās vecums tiks paaugstināts līdz paaudzei, kurai 2060. gadā apritēs 70 gadi, – ziņo joinfo.com.  

Pēc ministra vārdiem šī gada rudenī viņš piedāvāja samazināt izdevumus par 1 miljardu eiro, lai atjaunotu Lielbritānijas ekonomiku, cerot, ka valsts iedzīvotāji to uztvers ar sapratni. Osborns ir pārliecināts, ka tikai stingra taupība ļaus samazināt bezdarbu jaunatnes vidū un atjaunot valsts finanšu sistēmu. Samazinājumu var gaidīt jau 2014. – 2016. gadā, un šis process visdrīzāk būs sāpīgs. Tomēr finansējumu nesamazinās skolām, drošības dienestiem un veselības aizsardzības departamentiem.

Osborns, uzstājoties parlamentā, paziņoja, ka patlaban ir ļoti svarīgi pieņemt ilgtermiņa pasākumus, kuri strādātu nākotnē. Premjerministrs Dēvids Kemerons, atrodoties Ķīnā oficiālajā vizītē, paziņoja, ka Osborna aicinājums ir kārtējais solis uz ilgtermiņa perspektīvā plāna izpildi, kurš ļaus Anglijai atbrīvoties no budžeta problēmām un samazināt valsts parādu. Turklāt viens no svarīgiem jautājumiem, kuru būs jārisina tuvākajā laikā, ir Lielbritānijas pilsoņi nodrošināšana ar darbavietām. Jāatzīmē, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana jau sen tiek apspriesta Ukrainā, kā arī Ukrainā nebūs uzkrājumu pensijas sistēmas, paziņoja ierēdņi. Tādēļ jādomā, kas sagaida valsti pēc iestāšanās ES. 

Atgādināsim, ka Lielbritānijā par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu nerunā pirmo reizi. Ierēdņi jau bija apstiprinājuši likumu, kurš paaugstina pensionēšanās vecumu līdz 66 gadiem 2020. gadā un līdz 67 gadiem 2028. gadā. Tomēr valdība apsolīja ņemt vērā pētījumu, kurš parādīja, ka trešdaļu dzīves cilvēkam jāpavada pelnītā atpūtā. Turklāt Darba un pensiju ministrija plāno katrus piecus gadus atjaunot atskaites par vidējo mūža ilgumu. To ņemot vērā, ierēdņi pieņems lēmumu par pensionēšanās vecuma izmaiņām. 


Написать комментарий