Mihails Pupiņš: Taisnīgumam es neticu, bet mūsu bēdīgā pieredze var palīdzēt citiem cilvēkiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Divas dienas Rīgas Kurzemes priekšpilsētas tiesā notika Elīnas Pupiņas slepkavības lietas otrā noklausīšanās.

Saskaņā ar apsūdzību jaunieti 2012. gada 15. maijā nogalināja viņas draugs Jānis Gaigals.

Pirmajā tiesas sēdē, kura notika šī gada 15. oktobrī, meitenes slepkavībā apsūdzētais tikai daļēji atzina savu vainu.

Uz otro lietas noklausīšanos, kura notika novembra beigās, tiesā bija izsaukti 8 cilvēki, tai skaitā eksperti, uz kuru slēdzienu pamata principā pamatojās izmeklēšana.

Kā portālam Gorod.lv pastāstīja Mihails Pupiņš, noklausīšanās laikā atklājās klajas pretrunas liecinieku un policistu liecībās, bet ekspertīžu slēdzienos tika konstatētas daudzas falsifikācijas.

„Es esmu biologs un man nav tiesu medicīnas eksperta sertifikāta, bet manu zināšanu pietiek, lai uzzinātu, kur un kā grib mūs piekrāpt. Tas, kas ir uzrakstīts slēdzienā, nevar būt manas meitas nāves iemesls. To apstiprina arī manis uzaicinātie trīs valstu eksperti”, – pastāstīja M. Pupiņš.

Pēc viņa vārdiem tiesā eksperte ar 20 gadu darba pieredzi un bagātu dienesta vietu sarakstu turpināja falsificēt liecības, to neatzīstot. „Mums izdevās pierādīt, ka eksperte meloja par Elīnas nāves iestāšanās laiku, atsaucoties uz Vidmarka formulu, pēc kuras tiek noteikts alkohola saturs dzīva cilvēka organismā. Tie bija klaji meli, kuros rezultātā eksperte atzinās tiesai. Kad viņa saprata, ka samelot viņai neizdosies, eksperte vienkārši pārsteidza ar jautājumu: „Kādēļ jūs nolēmāt, ka pēdējais slēdziena punkts ir par jūsu Elīnu?”.

Tiesai meloja arī otrais izsauktais eksperts ar tikpat bagātu profesionālo pieredzi, kurš nespēja atbildēt uz tiesneša jautājumu, cik cilvēki atradās dzīvoklī, kurā nogalināja manu meitu, jo netika veikta asins DNS analīze. Pēc eksperta vārdiem šī procedūra ir ļoti dārga, tādēļ tā netika veikta valsts līdzekļu taupības dēļ.

Nav noslēpums, ka tieši no tiesu medicīnas ekspertu secinājumiem ir atkarīgs ne tikai tas, pa kādu ceļu attīstīsies izmeklēšana, bet arī noziedznieka alibi. Ja eksperti ar milzīgu darba pieredzi melo tiesai, tad par kādu slepkavības izmeklēšanas taisnīgumu var būt runa? Tās jau it nevis kļūdas, bet noziedzīga vienošanās, apzināti meli, lai par noziegumu tiktu piespriests mazāks un ne tik bargs sods. To pašu varu teikt arī par policijas darbinieci, kura parakstīja dokumentus par kriminālprocesa ierosināšanu”, – pastāstīja M. Pupiņš.

Nākamā lietas noklausīšanās nozīmēta uz 19. decembri, bet nogalinātās meitenes tēvs domā, ka tā vēl nebūs pēdējā un netic, ka uzvarēs taisnīgums. „Esmu pārliecināts, ka šī māžošanās turpināsies un atklāsies vēl daudz melu. Mēs patlaban dzīvojam īstā šausmu komēdijā, bet vienalga turpināsim cīnīties: pieprasīsim, lai uzklausītu citus lieciniekus, pieaicinātu citus ekspertus un veiktu jaunu ekspertīzi.

Mēs vēlamies, lai mūsu bēdīgā pieredze kļūtu par mācību citiem, varētu kādam palīdzēt cīnīties par patiesību, jo mūsu lietā uzreiz salasījās visi iespējamie pārkāpumi un daudzas falsifikācijas. Salīdzinājumā ar tiem Doncovas detektīvi vienkārši ir pareiza tiesībsargājošo orgānu darba enciklopēdija”, – atzīmēja Mihails Pupiņš.

Tomēr, neskatoties ne uz ko, ļoti gribas ticēt tam, ka taisnīgums uzvarēs, noziedznieka vaina tiks pierādīta un viņš saņems pēc nopelniem. Ticēt, ka vairākums policijas darbinieku ir godīgi un neuzpērkami, kā to rāda daudzos seriālos, ka mūsu valsts aizstāv savu pilsoņu intereses, bet likums aizsargā katru no mums neatkarīgi no stāvokļa sabiedrībā vai sakariem.

Drosmīgajai Mihaila un Aijas Pupiņu ģimenei portāls Gorod.lv joprojām novēl saglabāt gara spēku, izturību, pacietību un nezaudēt cerību. 


Написать комментарий