Ventā ielēkušo sievieti ārstēs apsardzes uzraudzībā

foto: ast.volga-kaspiy.ru
foto: ast.volga-kaspiy.ru

Piespiedu ārstēšanos specializētajā psihiatriskajā nodaļā ar apsardzi Ventspils tiesa noteikusi sievietei, kas kopā ar saviem bērniņiem ielēca Ventā.

Tiesas sēde pagājušajā nedēļā notika aiz slēgtām durvīm, tāpēc nekāda detalizētāka informācija par sēdes procesu presei netiek sniegta. Pieejams vien tiesas nolēmums. Ventspils tiesas priekšsēdētāja palīdze Dace Grauziņa informē, ka tiesa atbrīvojusi apsūdzēto sievieti no kriminālatbildības un noteikusi viņai medicīniska rakstura piespiedu līdzekli – ārstēšanos specializētajā psihiatriskajā nodaļā ar apsardzi.

Jāatgādina, ka jau kriminālprocesa ietvaros pašnāvniecei tika nozīmēta tiesu psihiatriskā ekspertīze, kurā konstatēts, ka jaunā sieviete noziedzīgo nodarījumu izdarījusi, slimības vadīta, neapzinoties savas rīcības sekas. Viņa atzīta par nepieskaitāmu, tādēļ maksimālais sods – mūža ieslodzījums – par divu cilvēku slepkavību sievietei vairs nedraudēja. Likums paredz, ka šādas personas var tikt nodotas arī savu tuvinieku vai kopēju gādībā ar nosacījumu, ja tās nav bīstamas sabiedrībai. Acīmredzot sieviete tiek uzskatīta par sabiedrībai bīstamu, ja reiz viņa tiek ievietota klīnikā, turklāt ar apsardzi.

Netiek arī publiskota informācija, kurā klīnikā piespiedu ārstēšanās notiks. Cik zināms, Latvijā ir vairākas klīnikas, kurās tiek turēti psihiski slimi likumpārkāpēji, kam ar tiesas lēmumu nozīmēta piespiedu ārstēšanās stacionārā. Tostarp Rīgā šādas psihiatrijas klīnikas atrodas Laktas ielā un Tvaika ielā, tāpat šādi pacienti tiek ārstēti Jelgavas psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

Jau rakstījām, ka traģēdija Ventspilī notika 19. jūnija naktī, kad no Apvedtilta Ventā ielēca 26 gadus veca sieviete ar saviem mazajiem dēliņiem. Divus un trīs gadus vecie puisīši noslīka, bet mamma tika izglābta. Cilvēki, kas pazina ģimeni, atklāj, ka jaunā sieviete vienmēr bijusi klusa, mierīga, uz iekšu vērsta, taču ļoti jauka un savus bērnus ļoti mīlējusi. Viņas dzīve sabruka, kad viņu un abus mazos dēliņus pameta vīrs. Tad viņa ieslīgusi smagā depresijā un lietojusi medikamentus. Pēc šādas presē izskanējušas informācijas mums piezvanīja kāda tuva vīra radiniece, apgalvojot pretējo – šķirties gribējusi tieši viņa. Kad vīrs pārcēlies uz Rīgu, kur viņam bijis darbs, viņš aicinājis sievu ar bērniem līdzi, taču viņa nav gribējusi. Arī šķiršanās prasību esot iesniegusi sieviete. Radiniece arī pārmet meitenes vecākiem, ka viņi ir slēpuši to, ka viņu meitai ir psihiskas veselības problēmas, un pirms četriem gadiem nav par to informējuši topošo vīru.

Visticamāk, lietoto medikamentu dēļ sieviete nav spējusi tikt galā ar kasieres darba pienākumiem kādā lielveikalā. No mazāk atbildīga darba veikalā viņa atteicās un plānoja meklēt citu. Sieviete vērsās gan Nodarbinātības valsts aģentūrā, gan Sociālajā dienestā, taču risinājumus tā arī nevēlējās sagaidīt un devās nāvē. Par sievieti un viņas bērniem ļoti gādājuši viņas vecāki, kuri bērnus pieskatīja, tostarp vedot viņus pie ārstiem un visādi citādi aprūpējot mazbērnus un meitu. Palīdzējuši arī finansiāli. «Varu pateikt, ka tā tiešām ir laba ģimene,» raksturo kāda kaimiņiene. Vēl divas dienas pirms traģēdijas sieviete meiteni ar bērniem satikusi. Varējis redzēt, ka viņa ir ļoti nomākta, taču runājusi par darba meklējumiem. To, ka notiks tik šausmīga nelaime, neviens nav varējis paredzēt.


Написать комментарий