Pasaulē bagātākais cilvēks – Irānas garīgais līderis

foto: internetnow.ru
foto: internetnow.ru

Pasaulē bagātākais cilvēks nav ne Bils Geits, ne Karloss Slims, bet gan Irānas augstākais garīgais līderis un faktiskais vadītājs Ajatolla Alī Hāmeneī. 

Pēc mediju aģentūras "Reuters" aplēsēm, ajatollas vienpersoniski pārvaldīto īpašumu vērtība ir ap 95 miljardiem ASV dolāru (51,6 miljardi latu).

Salīdzinājumam, "Forbes" par 2013.gadu par bagātāko nosaukuši Bilu Geitsu, kura bagātības mērāmas 72 miljardos ASV dolāru (39,1 miljards latu) apmērā. 

"Reuters" skaidro, ka atslēga garīgā līdera bagātībām ir mazāk zināmā kompānija "Setad", kurai pieder akcijas teju visās lielākajās Irānas biznesa korporācijas, visos naftas uzņēmumos.

Tiesības parakstīt darījumus kompānijas vārdā pieder tikai Alī Hāmeneī, kurš ar  kompānijas īpašumiem drīkst rīkoties vienpersoniski.

Kompānijas dibināšanu panāca bijušais garīgais līderis ajatolla Ruholla Hāmeneī, kurš uzskatīja, ka kompānijas peļņa jāziedo Irānas tautas nabadzīgajiem.

Uzņēmums lielu daļu no saviem īpašumiem ieguvis, saņemot dāsnus ziedojumus no Irānas reliģiskajām kopienām.

Šobrīd gan nav uzskaites, cik liela daļa no kompānijas peļņas dažādās valsts kompānijās tiek veltīta labdarībai, līdz ar to kompānijas finanšu tēriņu uzskaite paliek tikai uz valsts garīgā līdera pleciem.


Написать комментарий