Deputātiem radās daudz jautājumu sakarā ar «Martinsona mājas» izveides ieceri Daugavpils cietoksnī

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājam Jānim Lāčplēsim radās daudz jautājumu par Finanšu komitejas sēdē apspriežamo lēmumu par dalību projektu konkursā ar mērķi izveidot Daugavpilī „Martinsona māju”.

Marka Rotko mākslas centra projekta vadītāja Inga Krekele paskaidroja, ka projekts paredz Pulvera pagraba ēkas restaurāciju, kura atrodas blakus Marka Rotko mākslas centram. Pieteikums tiks iesniegts kultūras un dabas mantojuma saglabāšanas un atjaunošanas programmas ietvaros.

Tiek plānots, ka, pateicoties darbiem projekta ietvaros, pagraba ēkā varēs izvietot slavenā latviešu keramiķa Pētera Martinsona ekspozīciju. Šā gada jūnijā keramiķis uzdāvināja pilsētai savu keramikas kolekciju, bet augustā aizgāja mūžībā.

Kopējās projekta izmaksas ir 250 tūkst. eiro, pašvaldībai jānodrošina 5% (12 500 eiro) līdzfinansējums. Tiek plānots, ka projekts tiks īstenots 2 gadus, galvenie pasākumi – tehniskās dokumentācijas sagatavošana un renovācijas darbu veikšana.

Lēmuma apspriešanas gaitā J.Lāčplēsis jautāja, vai projekta vadītāja uzskata, ka ar minētiem līdzekļiem pietiks, un, ja nepietiks, kur tiks ņemta nepieciešamā summa. I.Krekele paskaidroja, ka 250 tūkst. eiro ir maksimālā summa, uz kuru var pretendēt šajā gadījumā, bet nepieciešamajiem darbiem būs vajadzīga lielāka summa, tādēļ tiek plānots piedalīties arī citās programmās un meklēt papildfinansējumu.

Pilsētas mērs bija neizpratnē par to, kur projekta īstenotāji ņems nepieciešamo finansējumu, jo Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sakarā ar šo objektu esot izvirzījusi vairākas prasības, kuru ievērošana var novest pie tā, ka projekts izmaksās miljonu eiro, bet pagaidām nav precīzas informācijas par programmām, kurās varētu piedalīties un saņemt finansējumu.

Iesaistoties diskusijā, pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis paskaidroja, ka galvenā projekta ideja ir saglabāt ēku, veicot daļēju rekonstrukciju, izstrādājot tehnisko projektu, nomainot jumtu, labiekārtojot vidi.

Sakarā ar to, ka dalībai konkursā jāpiesakās līdz 6.decembrim, un bez Domes lēmuma tas nav iespējams, Finanšu komitejas deputāti atbalstīja lēmumu par dalību projektu konkursā ar nosacījumu, ka līdz Domes sēdei tiks sagatavota tāme un darbuzdevums. 


Написать комментарий