Krievija un Ēģipte apspriež militāro sadarbību

foto: EPA/ KHALED ELFIQI
foto: EPA/ KHALED ELFIQI

Krievijas ārlietu un aizsardzības ministri ir ieradušies nozīmīgā vizītē Ēģiptē laikā, kad atsaluma periods iestājies Kairas attiecībās ar ASV. Sarunās tiek apspriesta arī militārā sadarbība.

Ēģipti varētu interesēt bruņojums no Krievijas, ņemot vērā, ka ASV pēc nesen notikušajiem nemieriem savas ieroču piegādes ierobežojušas. Kaira gan noliedz, ka tās ārpolitikā gaidāmas nozīmīgas izmaiņas. Tomēr šo vizīti var vērtēt arī kā signālu Vašingtonai, ka Ēģiptei ir izvēles iespējas.

Ēģipte un tolaik Padomju Savienība bija tuvas sabiedrotās līdz 70.gadiem, kad pie varas nāca prezidents Anvars Sadats. Viņa vadībā Kaira tuvinājās rietumvalstīm un ar ASV starpniecību noslēdza vēsturisku miera līgumu ar Izraēlu.

Kopš tā laika Kaira attīstījusi sadarbības saites ar Vašingtonu, tomēr šobrīd diplomātiskās attiecības kļuvušas saspringtas kopš vasarā armijas apvērsumā tika gāzts Ēģiptes pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents Mohameds Mursi. ASV oktobrī paziņoja, ka aptur atsevišķu lielo militāro sistēmu piegādes Ēģiptei, kā arī finanšu palīdzību Ēģiptes armijas vadībai desmitiem miljonu dolāru apjomā. Tādejādi Vašingtona signalizēja savu neapmierinātību par Ēģiptes armijas izveidotās valdības vardarbīgo vēršanos pret Mursi un Musulmaņu brālības atbalstītāju protestiem, kas sekoja apvērsumam.

Ārlietu ministra Sergeja Lavrova un aizsardzības ministra Sergeja Šoigu ierašanās ir pēdējos gados augstākā līmeņa Krievijas amatpersonu vizīte Ēģiptē. Sarunās tiek skarti dažādi temati, gan politiskās, gan ekonomiskās attiecības. Lavrovs preses konferencē Kairā apstiprināja, ka Šoigu un Ēģiptes aizsardzības ministru, armijas komandieri ģenerāli Abdelfatahu al Sisi runājuši arī par militāro sadarbību, gan nesniedzot sīkākas detaļas.

Ēģiptes ārlietu ministrs Nabīls Fahmī nesen intervijā aģentūrai AFP atzina, ka Kaira ieņēmusi „neatkarīgāku" un plašāku ārpolitikas kursu. Tomēr ceturtdien viņš noraidīja spekulācijas, ka ir gaidāmas nozīmīgas izmaiņas Kairas ārpolitikā, paziņojot, ka Ēģipte „nekam nemeklē aizstājēju."

Kā norāda analītiķi, ministriem pārrunājot militāro sadarbību ar Krieviju, Kaira vēlas nosūtīt signālu ASV, ka Ēģiptei ir izvēles iespējas. Tomēr nav gaidāms, ka tuvākajā laikā Krievija varētu kļūta par galveno ieroču piegādātāju Ēģiptei. Viens no iemesliem ir finanšu trūkums. Bet svarīgs ir arī fakts, ka pēc ilgas sadarbības ar ASV, Ēģiptes bruņojuma sistēmas ir balstītas tieši uz amerikāņu militārajām tehnoloģijām. Pāreja uz Krievijas sistēmām prasītu ilgu laiku, un nav pazīmju, kas to tiek plānots darīt, aģentūrai AFP norādīja Tuvo Austrumu eksperts Šadi Hamids.


Написать комментарий