Iebilstot pret subsidētās elektroenerģijas nodokli, aicina EK uzsākt pārkāpuma procedūru pret Latviju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Protestējot pret valdības vēlmi aplikt ienākumus no elektrības pārdošanas ar nodokli, Latvijas Koģenerācijas elektrostaciju asociācija vērsusies Eiropas Komisijā ar lūgumu uzsākt pārkāpumu procedūru pret Latviju, ziņo laikraksts "Dienas Bizness".

"Latvijā valsts amatpersonas mūs nedzird, mūsu argumentus ignorē, cenšoties pieņemt subsidētās elektroenerģijas nodokļa (SEN) likumu, kas darbosies ar atpakaļejošu spēku un radīs zaudējumus šajā biznesā strādājošajiem," uzsvēris Latvijas Koģenerācijas elektrostaciju asociācijas vadītājs Jānis Timma.

Viņš atgādina, ka viens no nosacījumiem, lai Latvijā ieviestu SEN bija vajadzīga Eiropas Komisijas piekrišana, taču neesot ziņu, ka tāda būtu saņemta. "SEN gadījumā nezin kādēļ Latvija Eiropas Savienības atļauju negaida un cenšas steidzīgi ieviest jaunu diskriminējošu nodokli, jo samazināt iepirkuma tarifu jau strādājošajām stacijām neriskē," sašutis Timma.

Laikraksts atgādina, ka savulaik "Windau" lietā Latvijai par lēmumu pārtraukt iepriekš solīto atbalstu - elektroenerģiju iepirkt par dubulto tarifu - nācās ne tikai samaksāt Zviedrijas "Nykomb Synergetics Technology Holding AB" 1,6 miljonu latu kompensāciju, bet arī par solīto dubulto tarifu elektrību iepirkt līdz 2007.gada rudenim.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts skaidrojis, ka "dažādas subsidētās enerģijas ražotāju asociācijas jau vairākkārt mēģinājušas kavēt reformas, kas vērstas uz sistēmas sakārtošanu un visu elektroenerģijas lietotāju jeb subsīdiju maksātāju interešu aizstāvību."

Ministrs piebilst, ka netieši SEN mērķis ir veicināt konkurētspējīgu elektroenerģijas ražošanu no AER un efektīvā koģenerācijā, motivējot ražot elektroenerģiju visefektīvākajā veidā un nodrošinot, ka turpmāk tirgū ienāk tikai konkurētspējīgas tehnoloģijas.

Latvijas Koģenerācijas elektrostaciju asociācijā apvienojušies elektroenerģijas ražotāji, kas šogad saražos aptuveni 190 000 MWh elektroenerģijas, kas ir trešā daļa no kopējā saražotā elektroenerģijas apjoma, neskaitot AS "Latvenergo" un citu lielo koģenerācijas staciju izstrādi.

Subsidētās enerģijas nodokļa ieviešanā tiek piedāvātas trīs diferencētas likmes - 15% dabasgāzes stacijām, 10% atjaunojamo energoresursu stacijām un 5% stacijām, kas nodrošina ar siltumenerģiju centralizētās sistēmas un kuru subsidētās enerģijas nodokļa likmei ir tieša ietekme uz siltumenerģijas gala tarifu lietotājam.


Написать комментарий