Balvu izslēdz no LTAB sastāva; ja pasludinās tās maksātnespēju, atlīdzības maksās no OCTA Garantijas fonda

foto: treideri.lv
foto: treideri.lv

Pamatojoties uz jūnijā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes pieņemto lēmumu anulēt visas AAS Balva licences, kā arī ņemot vērā, ka Balva atrodas likvidējamas sabiedrības statusā, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) nolēma izslēgt AAS Balva no LTAB biedru sastāva.

Kā norāda LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, šobrīd LAAS Balva turpina pildīt visas savas saistības un OCTA izmaksas tiek veiktas, bet gadījumā, ja tiks pasludināta kompānijas maksātnespēja, apdrošināšanas atlīdzības cietušajiem tiks izmaksātas no OCTA garantijas fonda.

Saskaņā ar OCTA likumu Latvijā ir izveidots OCTA garantijas fonds, kura primārais uzdevums ir nodrošināt nozares stabilitāti valstī, tai skaitā regulāri tiek veiktas izmaksas CSNg cietušajiem, kuri cietuši no neapdrošināta transportlīdzekļa. Līdz 2008. gada pavasarim OCTA garantijas fondā līdzekļi pamatā tika uzkrāti no apdrošinātāju veiktajām vienreizējām iemaksām un regulārajiem ikmēneša atskaitījumiem no OCTA prēmijām. Šobrīd OCTA garantijas fonda līdzekļu papildinājums veidojas no LTAB regresa kārtībā atgūtajiem līdzekļiem, ieņēmumiem no fonda līdzekļu glabāšanas un ieguldīšanas.

Atbilstoši OCTA likumam arī gadījumos, ja tiek pasludināta kāda tirgus dalībnieka maksātnespēja, izmaksas CSNg cietušajiem tiek segtas no garantijas fonda.

Garantijas fonds kalpo kā nodrošinājums un garants, ka ikviens CSNg cietušais saņems likumā noteikto kompensāciju. Vienlaikus tas kalpo kā tirgus stabilitātes garants. Ja Latvijā nebūtu izveidots šāds fonds, gadījumos, ja kāds no apdrošinātājiem vairs nespētu pildīt savas finansiālās saistības, tirgus piedzīvotu krasas svārstības, kas negatīvi atsauktos uz visiem tirgus dalībniekiem, kā arī autoīpašniekiem kopumā, skaidro Juris Stengrevics.

Kā norāda LTAB, LAAS Balva gadījums nav pirmais, kad kādam apdrošinātājam tiek atņemta darbības licence, vai vēl jo vairāk pasludināta tā maksātnespēja.

OCTA apdrošināšanas vēsturē ievērojamas izmaksas no garantijas fonda saistītas ar apdrošināšanas sabiedrības AK Alianse maksātnespējas atzīšanu 2002. gadā, kad no garantijas fonda tika izmaksāti gandrīz 300 tūkstoši latu. Izmaksas par konkrētās apdrošināšanas sabiedrības saistībām pret apdrošināšanas ņēmējiem no garantijas fonda tika maksātas pat vēl četrus gadus pēc sabiedrības maksātnespējas atzīšanas.

OCTA garantijas fondā līdzekļi tiek uzkrāti kopš 1997. gada, kad Latvijā tika ieviesta OCTA, un garantijas fondā jau ir 17 miljoni latu. 


Написать комментарий