Kalniņa-Lukaševica COSAC konferencē: ES sagaida būtiskus Austrumu partnerības samita rezultātus

foto: saeima.lv
foto: saeima.lv

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, tostarp Latvija, sagaida būtiskus plānotā Austrumu partnerības samita rezultātus un cer – tas būs nozīmīgs pagrieziena punkts ES attiecībās ar austrumu kaimiņiem, ziņo Saeimas preses dienests.

To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, pirmdien, 28.oktobrī, piedaloties ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju (COSAC) konferencē, kas šajās dienās notiek Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Šobrīd varam novērtēt Ukrainas centienus tuvināties ES vērtībām un reformu īstenošanas līderes Austrumu partnerības valstu vidū – Gruzijas paļaušanos uz ES klātbūtni, uzrunājot kolēģus, sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica un informēja, ka šī mēneša sākumā piedalījās starptautiskā parlamentu konferencē Tbilisi, kas bija veltīta Gruzijas parlamenta lomai ES integrācijas procesā. Tāpat Austrumu partnerības process un sadarbība ar ES ir ļoti nozīmīga pārējiem austrumu partneriem – Moldovai, Baltkrievijai, Armēnijai un Azerbaidžānai, teica komisijas priekšsēdētāja.

Z.Kalniņa-Lukaševica pauda gandarījumu, ka nākamo Austrumu partnerības samitu plānots rīkot Rīgā Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā 2015.gada pirmajā pusē, tādējādi nodrošinot pēctecību Lietuvas panāktajam šajā jomā.

Lietuvas Ministru prezidents atzinīgi vērtēja, ka Latvija uzsākusi gatavošanos savai pirmajai prezidentūrai jau laikus un šajā procesā sadarbojas ar Lietuvu, un vēlēja panākumus, organizējot paredzēto Austrumu partnerības samitu.

Savā runā Z.Kalniņa-Lukaševica akcentēja arī ES digitālā vienotā tirgus un digitālās darba kārtības nozīmi ES un dalībvalstu ekonomikas izaugsmes veicināšanā. Vienlaikus viņa sacīja, ka Latvija tās prezidentūras laikā vēlas Rīgā organizēt nākamo Digitālās darba kārtības asambleju, lai diskutētu gan par 2015.gadā plānoto digitālās darba kārtības pārskatīšanu, gan digitālās ekonomikas un digitālā vienotā tirgus nozīmīgo pienesumu ES ekonomikā, kā arī prezentētu Latvijas sasniegumus šajā jomā.

Arī Lietuvas Ministru prezidents akcentēja digitālās darba kārtības lomu ekonomikas izaugsmes veicināšanā un dialoga stiprināšanā starp ES dalībvalstīm gan publiskajā, gan privātajā sektorā.

Tāpat komisijas priekšsēdētāja izteica atzinību Lietuvas prezidentūrai ES Padomē par panākto progresu diskusijā par dalībvalstu nacionālo parlamentu lomu un nepieciešamību tos vairāk iesaistīt ES līmeņa lēmumu pieņemšanas procesā, tādējādi stiprinot demokrātisko leģitimitāti.

Konferencē Z.Kalniņa-Lukaševica apsveica Lietuvas parlamenta kolēģus ar veiksmīgu prezidentūras parlamentārās dimensijas īstenošanu.

Z.Kalniņa-Lukaševica, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Atis Lejiņš un komisijas sekretārs Igors Pimenovs no 27. līdz 29.oktobrim uzturas darba vizītē Lietuvā, kur piedalās COSAC konferencē, ko ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošā valsts. Šī pusgada sanāksmes dienas kārtības centrā ir jautājumi arī par ES demokrātisko leģitimitāti un dalībvalstu nacionālo parlamentu lomu tajā, kā arī Eiropas Parlamenta 2014.gada vēlēšanām kā platformu diskusijai ar pilsoņiem par ES nākotni.


Написать комментарий