Daugavpils pilsētas pašvaldība vairs nevar sodīt par amatpersonas apvainošanu un nekārtību kāpņu telpā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

24.oktobrī Daugavpils pilsētas domes deputāti koriģēja Daugavpils administratīvās atbildības noteikumus, un tagad Administratīvā komisija vairs nevar sodīt iedzīvotājus par pienākumus pildošo amatpersonu apvainošanu, kā arī par to, ka iedzīvotāji nenodrošina tīrību kāpņu telpā.

Domes Juridiskā departamenta Iekšējās inspekcijas nodaļas vadītāja Inga Kokina paskaidroja, ka grozījumi tiek pieņemti, pamatojoties uz tiesas praksi, jo esot pieņemti tiesas lēmumi, kuros tiek norādīts, ka pašvaldība nav tiesīga sodīt par augstākminētajiem pārkāpumiem.

Iepriekš pilsētas administratīvās atbildības noteikumos bija iekļauts 2.11.punkts, saskaņā ar kuru pašvaldība varēja uzlikt naudas sodu līdz 50 latiem personai, kura apvainoja pienākumus pildošo amatpersonu. Tagad minētais punkts ir izslēgts no noteikumiem, un Administratīvā komisija nevar lemt, vai šāds pārkāpums ir noticis un vai pārkāpējs būtu jāsoda. Tagad amatpersona, kura uzskata, ka to ir apvainojuši, tāpat kā parasts cilvēks var griezties policijā ar iesniegumu, un lieta tiks skatīta civiltiesiskā kārtībā.

Tāpat no noteikumiem ir izslēgts 3.3.punkts, kas paredzēja administratīvo atbildību (brīdinājumu vai naudas sodu līdz 20 latiem) par nekārtību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanā esošajās telpās. Lēmums par minētā punkta izslēgšanu ir saistīts ar Administratīvās apgabaltiesas šā gada 23.maija lēmumu, kurā norādīts, ka pašvaldībai nav jāiejaucas strīdos, kuros kaimiņi apsūdz viens otru nekvalitatīvā kāpņu telpas uzkopšanā. Apgabaltiesa norādīja, ka strīdi starp kopīpašniekiem par vienošanās nepildīšanu ir risināmi civiltiesiskā vai pašu īpašnieku pielīgtā kārtībā, savukārt pašvaldības iejaukšanos šajos strīdos nav pamatota.

Jāatzīmē, ka minētais lēmums tika pieņemts, izskatot lietu, kura tika ierosināta 2010.gadā sakarā ar to, ka Daugavpils pilsētas pašvaldības policija sastādīja administratīvo pārkāpumu protokolu uz personu, kuru kaimiņi apsūdzēja kāpņu telpas neuzkopšanā saskaņā ar grafiku.

Lēmumu par grozījumu apstiprināšanu Domes deputāti pieņēma vienbalsīgi, un tagad augstākminētos pārkāpumus uzskatīs augstākās instances, pamatojoties uz to normatīvajiem aktiem.


Написать комментарий