Latvijas zemniekus mācīs audzēt trifeles

foto: pets-top.ru
foto: pets-top.ru

Latvijas - Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektā "Trifeļu sēņu izpēte un zemnieku un universitāšu sadarbības tīkla veidošana" (TRUFFLE) plānots izveidot divdesmit trifeļu dārzus un apmācīt zemniekus trifeļu audzēšanā, informēja projekta vadītāja Antra Balode.

"Trifeļu audzēšana paver jaunas iespējas uzņēmējdarbības uzsākšanai un netradicionālās lauksaimniecības attīstībai. Lai uzsāktu šo biznesu nav nepieciešami plaši lauki vai mežs, iesākumā pietiek ar nepilnu pushektāru. Trifeļu kociņu stādus var stādīt pakāpeniski, katru gadu palielinot dārza platību. Tomēr jāparedz riski, jo peļņa nebūs ātra - paies pieci līdz desmit gadi, līdz sagaidīs pirmo ražu. Toties, ja trifeles augs, tad ilgtermiņa investīcijas atmaksāsies daudzu gadu garumā" pauž Balode.

Vienlaikus šī inovatīvā pētniecība veicina zinātnieku, zemnieku un uzņēmēju sadarbību. Zemnieki var pieteikties augsnes izpētei, lai noskaidrotu, vai tā ir piemērota trifeļu specifiskajām prasībām – tās aug uz noteikta koka (ozola, lazdas, liepas u.c.) jaunajām saknēm, turklāt tikai kaļķainās augsnēs. Par trifelēm un to audzēšanu tiek rīkoti semināri un kursi, bet nākamā gada aprīlī Latvijas Lauksaimniecības universitātē notiks trifeļu audzēšanai veltīta konference. Kopumā projektā apmācīs 200 cilvēku un tiks izveidoti divdesmit trifeļu dārzi.

"Vairāki zemnieki jau izteikuši vēlmi uzsākt šo biznesu. Esam izveidojuši trifeļu modeļdārzu Jelgavā, Latvijas Lauksaimniecības universitātes izmēģinājumu laukā. Novērtējam "Burgundijas (vasaras) trifeles" ziemošanu uz lazdu saknēm un meklējam risinājumus nezāļu ierobežošanai. Lai kociņu stādi nebūtu jāieved no citām valstīm, pētām to izaudzēšanas iespējas. Ievācam un iesējam zīles un riekstus, izaudzējam sējeņus un tiem "iepotējam" trifeles sēņotni," klāsta Antra Balode.

Trifeļu dārzi nākotnē varētu piesaistīt arī tūristu interesi, jo ražas vākšana ir aizraujošs notikums. Agrāk šīs sēnes meklēja cūkas, bet tagad izmanto speciāli apmācītus suņus. Tikai dzīvnieks spēj atrast šīs delikateses tieši tajā brīdī, kad sporas ir gatavas un izdalās smaržu "buķete".


Написать комментарий