Raidījums: Par formālu pārkāpumu VID no bāreņiem par mantota īpašuma pārdošanu grib piedzīt 18 000 latu

foto: ekonomika.lv
foto: ekonomika.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas Ināras Pētersones parakstīts lēmums liecina, ka VID zem ēnu ekonomikas apkarošanas saukļa patiesībā nereti tvarsta labticīgus nodokļu maksātājus - formālu divu mēnešu dēļ VID no  bāreņiem grib piedzīt 18 tūkstošus latu, ko viņi it kā  nav samaksājuši nodokļos no mantota īpašuma pārdošanas.

Pret jauniešiem jau uzsākta piedziņas procedūra, viņiem var atņemt visu, ka pieder, svētdien vēsta raidījumsNekā personīga.

VID ir uzlicis liegumu Ilonas Jurševicas mājoklim Kauguros, un var to jebkuru dienu atņem. Iestāde piedāvā  mēnesī ieturēt 30 latus no viņas 100 latu lielās bērnu naudas. Iemesls ir VID pārbaudē atklātais, ka Ilonai formāli pietrūkuši 2 mēneši, lai viņa būtu atbrīvota no nodokļa par savas dzimtas māju pārdošanu. Kopā ar nokavējuma naudu VID aprēķinātais nodokļu parāds Ilonai šobrīd ir jau vairāk nekā 6000 latu.

Ģimenes jaunieši, kuri ir bāreņi, pieņēma grūtu, taču  galīgu lēmumu – mantojumā saņemto vectēva māju Bigauņciemā pārdot, jo tās atjaunošanai naudas nebija. Viņi slēdza  līgumu ar pircēju,  un  zemesgrāmatā jaunais mājas īpašnieks reģistrēts 2011.gada 9.novembrī. Apritēja pilni pieci gadi  kopš „Jaunrikšas bija Ilonas un brāļu  īpašumā, un likums šādus  darījumus ar 15% iedzīvotāju ienākumu nodokli no kapitāla pieauguma neapliek.

Taču VID vadās pēc citiem aprēķiniem, par atskaites datumu ņem dienu, kad slēgts pirkuma līgums. Tādā gadījumā pietrūkst 2 mēnešu, lai Ilona un brāļi  no nodokļa būtu atbrīvojami. VID uzskata, ka katrs no viņiem ir parādā valstij 6 tūkstošus un uzliek liegumu it visam, kas parādās kā jauniešu īpašums, arī Ilonas brāļa automašīnai. Jaunieši naudu nemaksā, jo neuzskata, ka spekulantiem domātā norma attiecas uz viņiem.

Ilona ir izmantojusi visas pārsūdzības iespējas VID un viņas pieteikumu ir pieņēmusi arī Administratīvā rajona tiesa. Sēdes datums pašlaik nav nozīmēts, būšot kaut kad nākamgad. Tikmēr katru dienu turpina augt nokavējuma nauda, un bailes, ka tiesu izpildītājs var atņemt visu, kas viņai pieder.

Ar bāreņu bēdu stāstu ir iepazinusies arī jaunā VID ģenerāldirektore. Tieši Pētersones parakstīts 6.augusta lēmums ir bijis galīgs un neapstrīdams – viņiem  ir jāmaksā valstij nodoklis un, ja tiesa lems par labu VID, tad Ilonas dzīvoklis, ko viņa pirka no  mantotā īpašuma pārdošanas, tiks viņai atņemts.

"Likumdevējs diemžēl nav deleģējis VID tādas tiesības,  ka varam ņemt šo cilvēcisko faktoru, mums ir strikti pateikts, ka ir šis pirkuma līguma datums. Diemžēl. Diemžēl, jo skrupulozākas un stiprākas normas taisa priekš krāpniekiem, arī labticīgajiem nodokļu maksātājiem  nākas ciest," norādījusi Pētersone.

Latvijas universitātes asociētais profesors Jānis Kārkliņš šo VID vadītājas skaidrojumu saka - ja to teiktu students, viņš saņemtu divnieku. Viņš saka, ka likums ir bāreņu pusē, jo Latvijā īpašuma nodošanu skaita ar brīdi, kad tas ierakstīts zemesgrāmatā, jo tas ir publisks reģistrs. Ir skaidrs, ka VID potenciālo tiesvedību, tāpat kā vairākas līdzvērtīgas līdz šim, zaudēšot.

VID Nodokļu pārvaldes darbiniece Baiba Linde skaidrojusi, ka "nodokļu sistēma ir kaut kas cits nekā civiltiesiskās attiecības. Es piekrītu, ka Civillikumā ir rakstīts, ka īpašumtiesības ir tikai tad, kad ierakstīts zemesgrāmatā, bet šis ir nodokļu likums, speciālais". 

Kurā pusē ir taisnība tagad pateiks tiesa, taču tiesāšanās ilgs gadiem un prasīs daudz Ilonas uztraukumu. Taču viņa ir noskaņojusies kareivīgi, jo šādā  situācijā var nonākt arī citi, viņa saka raidījumam Nekā personīga.


Написать комментарий