Pirms Irānas un pasaules lielvaru sarunām Ženēvā aizklāta kaila cilvēka skulptūra

foto: Reuters
foto: Reuters

Pirms otrdien ANO mītnē Ženēvā paredzētajām Irānas un pasaules lielvaru sarunām aizklāta skulptūra, kurā attēlots kails cilvēks.

Domājams, ka tas darīts ar nolūku neaizvainot Irānas diplomātus. Lai gan ANO amatpersonas šo jautājumu nekomentē, Šveices laikraksts "Tribune de Geneve" skaidro, ka skulptūrai priekšā novietots liels balts aizslietnis, lai neaizskartu Irānas delegāciju, kas Ženēvā otrdien un trešdien piedalīsies sarunās ar pasaules lielvarām.

Šveices amatpersonas ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka mērķis bijis nodrošināt neitrālu fonu pie ieejas sanāksmju zālē.

Saskaņā ar tradīcijām Irānā vīriešiem sabiedrībā jābūt apģērbtām rokām un kājām, savukārt sievietēm ir pienākums apklāt matus un valkāt tādu apģērbu, kas nav cieši pieguļošs.

Ženēvā otrdien sākas pasaules lielvaru un Irānas kodolsarunas - pirmās, kopš Irānas prezidenta amatā Mahmudu Ahmadinedžadu nomainījis Hasans Rohani. Divu dienu sarunas starp Teherānu un tā dēvēto grupu "P5+1" - ANO Drošības padomes pastāvīgajām dalībvalstīm un Vāciju - sākās pl.9:30 (pl.10:30 pēc Latvijas laika).

Rohani ir solījis uzlabot attiecības ar starptautisko sabiedrību un panākt pret Irānu vērsto ekonomisko sankciju mīkstināšanu. Tomēr pirms Ženēvas tikšanās abas puses noraidīja iespēju, ka sarunās varētu tikt panākts liels izrāviens uz priekšu.

Irānas ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs, kurš pārstāvēs Irānas pozīciju Ženēvā, pirmdien norādīja, ka viņa trīs soļu ierosinājumu varētu īstenot gada laikā. Sīkāk viņš nepaskaidroja, vien piebilda, ka pirmo soli varētu īstenot jau "mēneša vai divu laikā", vai pat ātrāk.

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone - grupas "P5+1" vadošā sarunvedēja - pirmdien sacīja, ka ieradusies uz sarunām "ar piesardzīgu optimismu, bet īstu apņēmības sajūtu" un ar mērķi iedziļināties priekšlikumu detaļās un izpētīt iespējas.

Arī kāda augsta ranga ASV administrācijas amatpersona norādīja, ka sarunās galvenās būs detaļas, proti, tas, ko Irāna ierosinās. Pēdējās Irānas un lielvaru sarunas notika aprīlī Kazahstānā.


Написать комментарий