Vērienīgās «naudas atmazgātāju» grupas kabinetos pie sienām – klientu bezpajumtnieku portreti

foto: VID
foto: VID

Lai vērienīgā naudas atmazgāšanas grupējuma darboņi zinātu, kādi ir viņu “sadarbības partneru” - fiktīvo uzņēmumu – nosaukumi un kā izskatās to direktori, darba kabinetos bijušas izkārtas “amatpersonu” fotogrāfijas.

 Amatpersonu statusā gan bijuši bezpajumtnieki, kuru portreti arī bijuši izvietoti kabinetā, portālam “Delfi” pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas (FPP) direktors Kaspars Čerņeckis.

Viņš sacīja, ka līdz šim nevienā no FPP atklātajām lietām šāda metode vēl neesot izmantota. Iepriekš gan dibināti fiktīvi uzņēmumi, kuros amatpersonu posteņos bijuši bezpajumtnieki, taču šādu veidu, lai paši grupējuma darbinieki neapjuktu, kad to "klienti" nāk pēc līdzekļiem, līdz šim organizatori vēl nebija izmantojuši.

Čerņeckis papildināja, ka uz pēdām nelegālajiem darījumiem uzkopšanas un apsaimniekošanas jomā FPP nākusi jau pirms vairāk nekā pusotra gada, kad atklāta pirmā noziedzīgā shēma šajā nozarē. Tālāk to pētot, izdevies atklāt arī šo grupējumu, kurš izvairījies no nodokļu maksāšanas un nodarījis budžetam pusmiljona latu kaitējumu nesaņemtā PVN ziņā vien.

Čerņeckis lēsa, ka valstij nodarītā kaitējuma apjoms šajā lietā pārsniegs pusmiljonu latu, jo tam klāt nāks vēl citi nesamaksātie nodokļi - uzņēmumu ienākuma nodoklis, iedzīvotāju ienākumu nodoklis un citi.

Kopumā aizturētas sešas personas, un piektdien vienai no tām tiesa piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu. Par drošības līdzekļiem vēl vairākiem aizturētajiem tiek lemts.

Jau vēstīts, ka VID Finanšu policijas pārvalde apturējusi kārtējā "naudas atmazgātāju" grupējuma darbību. Tā pakalpojumus izmantoja viens no Latvijā lielākajiem uzkopšanas un apsaimniekošanas nozares uzņēmumiem. Pēdējo divu gadu laikā grupas darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vismaz pusmiljona latu apmērā, noziedzīgi iegūtie līdzekļi izmantoti "aplokšņu algu" izmaksai.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka šajā lietā kratīšana notika arī uzkopšanas uzņēmumā "Cleanhouse". To paziņojumā medijiem apliecina arī "Cleanhouse", taču uzņēmuma valdes loceklis Kaspars Drone kategoriski noliedz, ka firma būtu iesaistījusies kādās noziedzīgās shēmās. Gluži pretēji - uzņēmums vienmēr esot iestājies par legālu nodarbinātību telpu uzkopšanas biznesā un pat noslēdzis sadarbības līgumus ar uzraugošajām institūcijām.

"Cleanhouse" nodokļu piedzinēju vizīti saista ar ''negodprātīgu konkurentu rīcību" un šobrīd notiekošiem lieliem iepirkumu konkursiem. Uzņēmuma ieskatā, iespējams, noticis mēģinājums diskreditēt "Cleanhouse".


Написать комментарий