Azerbaidžānā Alijevs uzvar prezidenta vēlēšanās

foto: markgrigorian.livejournal.com
foto: markgrigorian.livejournal.com

Azerbaidžānā līdzšinējais prezidents Ilhams Alijevs paziņojis par savu uzvaru 9.oktobra vēlēšanās un pateicies azerbaidžāņiem par viņa ievēlēšanu uz trešo amata termiņu.

Kaukāza valsts vēlēšanu komisija, brīdī, kad saskaitīti 75% balsu, informējusi, ka Alijevs saņēmis gandrīz 85% balsu, kamēr tuvākais sāncensis Džamils Hasanli ieguvis vien 5,2% vēlētāju atbalsta.

Reuters vērtē, ka Alijeva laikā valstī ar deviņiem miljoniem iedzīvotāju ievērojami audzis iekšzemes kopprodukts un uzlabojusies dzīves kvalitāte daļēji tāpēc, ka lietderīgi izmantoti ieņēmumi no naftas un dabas gāzes pārdošanas Eiropas valstīm.

Saistībā ar vēlēšanām pārsteidz fakts, ka prezidents šādu uzvaru guvis, neveidojot vēlēšanu kampaņu.

Televīzijas uzrunā tautai Alijevs sacījis: «Azerbaidžāna turpinās attīstīties kā demokrātiska valsts. Šīs vēlēšanas bija brīvas un pārskatāmas. Ir sperts vēl viens nopietns solis demokrātijas virzienā».

Tikmēr BBC vēsta, ka opozīcijas spēki vēlēšanas nosaukuši par plaša mēroga krāpšanu, bet cilvēktiesību aktīvisti norādījuši, ka Alijevs priekšvēlēšanu laikā stipri ierobežojis viņa oponentu iespējas paust neglaimojošu prezidenta vērtējumu.


Написать комментарий